22.04.2023.

21:28

Foto: Tanjug

Vesti

PATRIOTIZAM NA DELU! Veličanstvena priredba na nebu i zemlji - vojne snage dokazale: SRBIJU IMA KO DA ČUVA I BRANI! (FOTO)

Sitnim vojnim koracima napred, crvenim tepihom. Ori se poznata melodija junaka. Počinje svečanost, vojnici postrojeni. 

- Jedinice, mirno! Na desno! - odjekuje komanda prostranom vazdušnom lukom zvanom "Pukovnik -pilot Milenko Pavlović. 

Na visini od 1.500 metara helikopter H145. Padobranski demo skok pripadnika 63. padobranske brigade sa barjacima Republike Srbije i Vojske Srbije. Pogled ka nebu - prizor sa patritoskim miomirisom. Kliče Srbija uz "Marš na Drinu".

Svi kao jedan stoje. Čini se kao da su svi isti, a svi su različiti. Nekima je možda tek proslavljena dobrodošlica u ranu mladost, neki će se s ovim događajem pozdraviti sa svojom profesijom. Ali svi gledaju voljno i s poštovanjem. Sa nebesa silaze kraljice mira, stabilnosti i hrabrosti. 

Informer

 

- Kreni! - Svi kao jedan, po naređenju! 

- Stoj! - Svi kao jedan u milisekundi! 

Uslediše u trenutku manevri na nebu. 

Nakon izvršene vazduhoplovne podrške u pripremi desantne prostorije stvoreni su uslovi za helikopterski desant. Pažnja ponovo usmerena ka plavetnilu podnevnog prolećnog neba.

Timovi za specijalne operacije desantiraju sa tehnikama brzog spuštanja iz helikoptera MI-8 i alpinističkim užadima repeling iz helikoptera MI-17.

Pada remen, desantiranje u što kraćem roku izvšreno! Helikopteri napuštaju desantnu prostoriju, timovi stupaju na scenu. 

Sve je kao podmazano! Srbija ponovo kliče i raduje se snazi, hrabrosti, mudrosti. Piste batajničkog aerodroma, kao da su daske koje život znače, kamuflirale su se u novi teatar - Kobre preuzimaju dirigentsku palicu. Prikaz može da počne. 

Odjekuju pucnji i eksplozivi. Teroristima se stalo na put. Lišavaju se slobode i uz zvuke sirene se udaljavaju u nepoznatom pravcu. Same sebi jedinice daju komandu. Za njima ostaju prašina, dim i jeziv zadah - opasnost je bila blizu, ali je sasečena u korenu. 

Upotrebom akcionih sredstava, Kobre su ispunile zadatak i cilj! 

Sa zemlje se ponovo selimo na nebo. Zenice se ispuniše prolećnim suncem i vedrinom. Pogledi usmereni, niko ne trepće, čini se, ni ne diše. 

Usledio je nalet višenamenskih helikoptera MI-17. U daljini su tako sićušni. Tek kad priđu bliže jasno se prikaže njihov odsjaj i veličina. 

Zar je kraj? 

Defile vazduhoplovnog ešalona završava se naletom dva aviona MIG-29. U brišućem letu, brzinom od 1.000 kilometara na čas. Nestali su u magnovenju. Čini se kao da nisu ni prošli. Pa se sve čini kao da je prošao jedan, ili pak nijedan. Nismo ni sigurno. U tome i jeste njihova snaga. 

Pukovnik Glišić: Ponosan sam na svoju zemlju

Kada se spustio na zemlju, pukovnik Vlada Glišić iz komande ratnog vazduhoplovstva i PVO, za Informer je izneo svoje utiske prikaza vojne sposobnosti. 

Informer

Pukovnik Vlada Glišić

- Moji utisci posle prikaza su fenomenalni. Veoma sam ponosan na svoju zemlju danas. Vojska se danas pokazala u najboljem izdanju. Kakva je vojska u Srbiji postala, na šta liči, toliko ulaganja, mislim da je pred nama jedan dobar period - rekao je za Glišić. 

Pod beretkama je pred nama i za nama ostalo više od 5.000 duša, koje će, ako zatreba, braniti Srbiju i telom štititi svoju otadžbinu. 

Trobojka se opet zavijorila na polećnom povetarcu, čini se kao da bi opet poletela u nebo, sa kog je maločas sišla. Među zvezdama gde joj je i mesto. Jer Srbi su nebeski narod, a ona je nebeski simbol. 

U ušima su sada odzvanjale "Bože pravde", "Marš na Drinu" i Marš "Narodnih heroja". Uši su, za razliku od očiju, sačekale kraj. Kristališu utiske i osećanja.

Sve je jasno: patriotizam, snaga, junaštvo i čojstvo dišu zajedno! Zauvek.