25.04.2023.

07:00

Foto: Informer DN

Vesti

BRISEL DA PRIZNA FARSU NA SEVERU KiM! EU: Kurti mora na nove izbore!

Samo dan posle lažnih izbora u četiri opštine na severu pokrajine reagovao je portparol Evropske unije Peter Stano, rekavši da to ne može da bude dugoročno rešenje.

- Izbori su održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova, ali niska izlaznost pokazuje da ovaj proces nije redovno stanje i da izbori ne nude dugoročno političko rešenje za te opštine. Do njega se može doći samo kroz trajni povratak Srba u institucije i na Kosovu je da omogući taj povratak. Rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština mora biti završen što je pre moguće. Imperativ je da se hitno obnovi situacija u kojoj Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi - istakao je Stano.

Informer

 

Jablanović: Međunarodna zajednica da prihvati realnost!

- Očekujem poništavanje glasanja. Mislim da će institucije u Prištini i međunarodna zajednica uskoro morati da prihvate realnost i da će ovde morati da se organizuju izbori na kojima će glasati narod - rekao je Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba

Na Kurtijeve izbore u nedelju izašlo je svega 1.566 Albanaca i 13 Srba od ukupno 45.095 glasača, odnosno 3,47 odsto birača. Uprkos maloj izlaznosti, 'Samoopredeljenje' Aljbina Kurtija proglasilo je pobedu u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, dok je DPK čiji je osnivač Hašim Tači dobio najviše glasova u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Koliko su glasova dobili novi 'gradonačelnici'

* Severna Mitrovica (Erden Atić, 'Samopredeljenje') 519 glasova
* Leposavić (Ljuljzim Hetemi, 'Samoopredeljenje') 100 glasova
* Zubin Potok (Izmir Zećiri, DPK) 196 glasova
* Zvečan (Iljir Peci, DPK) 114 glasova

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da su Srbi sa severa pokrajine 'poslali Kurtija u kontejner'.

- Srbi su istakli da nema normalizacije odnosa i napretka dok se ne formira Zajednica srpskih opština. Kurti je hteo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a bojkot Srba je pokazao da je srpski narod poslao Kurtija u kontejner. Albanska 'pobeda' na izborima zapravo je Pirova pobeda - podvlači Petković.

Informer

 

Milovan Drecun, šef Odbora za KiM, naglašava da se u nedelju najblaže rečeno dogodio sumrak demokratije.

Koliko je Srba glasalo

* Severna Mitrovica 2
* Leposavić 7
* Zvečan 4
* Zubin Potok 0
napomena: dvoje Srba se naknadno izjasnilo da su greško izašli na glasanje

- Nema toga ko će naterati srpski narod da prihvati ono što je odbio. Moramo zauzeti snažan stav da nema daljih razgovora sa Prištinom dok se ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i dok se ne poništi ova farsa od izbora. To je bila simulacija izbora jer se glasanje u kontejnerima, uz naoružane 'kosovske policajce' sa dugim cevima, održava samo u zemljama gde vlada vojna hunta - ističe Drecun.