25.04.2023.

22:27

Foto: Reuters

Vesti

PUT KA NORMALIZACIJI JE MINIRAN! Alarmantno upozorenje iz Brisela o dijalogu Beograda i Prištine!

- Imamo put ka normalizaciji. Ali, ovaj put je miniran i moramo izbegavati da zgazimo na bilo koju od tih mina. Jer to bi moglo da dovede do eksplozije celog procesa - naglasio je Lajčak tokom diskusije u organizaciji austrijskog Međunarodnog instituta za mir (IIP).

Lajčak je izrazio nadu da će proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koji je započeo krajem februara nakon što su obe strane prihvatile evropski predlog, biti nastavljen.

Situacija na KiM je pod tenzijama i veoma je malo međusobno poverenje, podvukao je on.

Lajčak je ukazao da je Kosovo 2022. u više navrata bilo veoma blizu "opasnoj eskalaciji".

- Odluka Srba o napuštanju kosovskih institucija je u novembru stvorila na severu ozbiljan vakuum, koji i dalje postoji. Kada su barikade u decembru postavljene bili smo veoma, veoma blizu nasilju i krvoproliću - naveo je on.

Rekao je da se ta kriza prevazišla uz podršku SAD, Euleksa i Kfora.

Lajčak je kazao da je poslednjih šest meseci 2022. bilo obeleženo upravljanjem krizama, a da su pregovori sada doveli do toga da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti krajem februara prihvatili evropski sporazum o normalizaciji odnosa.

Do formalnog potpisivanja dogovora, kojim, kako je objasnio, Priština pre svega garantuje zaštitu srpske manjine, a Beograd priznaje kosovske dokumente, nije došlo zato što Beograd ne priznaje Kosovo, objasnio je Lajčak.

- Vučić ne bi mogao prihvatiti bilo kakvu ceremoniju u kojoj su Srbija i Kosovo tretirani ravnopravno, a Kurti ne prihvata ceremoniju gde je drugačije tretiran od Vučića - naglasio je bivši šef slovačke diplomatije.

Međutim, dokument je usmenim izjavama obavezujući, i sada se u teškim razgovorima radi o implementaciji, od redosleda do vremenskih rokova primene pojedinačnih koraka.

Direktorka IIP Štefani Fenkart kritikovala je EU, podsetivši da 20 godina od Samita u Solunu, na kojem je obećano članstvo zemljama Zapadnog Balkana, samo su Slovenija i Hrvatska primljene.

Ona je ukazala da nije samo Srbija ta koja ne priznaje Kosovo, već i pet zemalja EU.

- Potrebno je izvršiti pritisak na te zemlje da se reši ta situacija - smatra Fenkart.