02.05.2023.

15:58

Foto: Tanjug/AP

Vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ U MOSTARU: Cenimo to što BiH nije priznala Kosovo, ali mi nije jasno glasanje BiH u Savetu Evrope!

- Znam da su unutar BiH različiti stavovi. Moram priznati da mi nije jasno glasanje BiH, odnosno uzdržanost za članstvo Kosova u Savetu Evrope - rekla je Brnabić novinarima u Mostaru.

Rekla je da je očekivala je da BiH glasa protiv, jer "ne može biti uzdržana po pitanju članstva nepostojeće države u Savetu Evrope".

Brnabić je navela da je danas razgovarala s predsedavajućom Saveta ministara BiH, Borjanom Krišto, o tome da se "u dogledno vreme" održi zajednička sednica dve vlade.

- Prva i jedina zajednička sednica je organizovana u Sarajevu 2015. godine, kada je premijer bio Aleksandar Vučić. Kao predsednica vlade 2017. godine sam poslala pismo i inicirala sednicu. To je ostalo otvoreno pitanje, odnosno nikada nisam dobila odgovor - navela je ona.

Dodala je da je sa Krišto razgovarala i o konkretnim projektima, među kojima i o energetskim, dodavši da BiH u tom segmentu ima mnogo potencijala i da se to može zajednički iskoristiti.

- Mislim da u to treba da budu uključene i Hrvatska i Crna Gora, jer se svi pitaju. Svaki takav projekat ima prekogranični efekat. Mislim da nam je to svima u interesu, a prvenstveno BiH. Volela bih da na to gledamo kao na investiciono, a ne političko pitanje - naglasila je Brnabić.

Komentarišući napad na dvojicu mladića iz Beograda u Mostaru pre dva dana, jer su imali majice s natpisom "Zemun", ona je izrazila žaljenje, navodeći da se u Mostaru uvek oseća lepo i da ima dobar odnos s vlastima tog grada.

- Verujem da to nije prava slika Mostara - kazala je o napadu Brnabić koja je u Mostaru posetila Međunarodni sajam privrede.

"Ne očekujem ništa od današnjeg nastavka pregovora u Briselu"

Premijerka Brnabić izjavila je danas u Mostaru da ne očekuje ništa od današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

- Nažalost, nemam nikakva očekivanja od sastanka. Ne vidim kako će se to promeniti posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Ne vidim spremnost Prištine - rekla je Brnabić.

Po njenim rečima, Priština je "već dobro nagrađena za to što nisu primenili taj sporazum".

Premijerka Srbija je ocenila da su prištinske vlasti Briselski sporazum kršile i tokom 2022. godine, time što su dvaput uskratile pravo Srbima da glasaju na izborima koje je raspisao Beograd.

- To ni EU ni Kvinta nisu pokušale da spreče - naglasila je Brnabić, nazvavaši nedavne izbore na severu Kosova, koje su organizovale prištinske vlasti, "kvazi-izborima".

Srbija, dodala je, pokušava da nastavi da bude telerantna, da čuva mir i i kakvu-takvu stabilnost, uprkos naporima Prištine da izazove destabilizaciju.