02.05.2023.

18:11

Foto: Tanjug/AP

Vesti

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU! U okviru dijaloga Beograda i Prištine usvojena DEKLARACIJA O NESTALIMA i predstavljen nacrt statuta ZSO

Tačno 45 dana posle poslednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, sastali su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas nešto posle 18 časova, uz posredovanje Borelja i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske za dijalog Miroslava Lajčaka.

21.15 Završen sastanak 

U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

20.57 Vučić: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima, a detaljnije o tome pročitajte OVDE

20.00 Petković se obratio medijima 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković se oglasio iz Brisela i istakao da je veoma važna usvojena Deklaracija na današnjem sastanku u Briselu, a više o tome pročitajte u POSEBNOJ VESTI

Informer

 

19.50 Vujičić:Doživeli smo jednu veliku neprijatnost

- Doživele smo jednu veliku neprijatnost. Kurti i Besljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo, da nije bilo predsednika Vučića nastao bi haos. Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao "Gdre ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije", tu je nastao totalni haos, zašto se koristi Kosovo i Metohija, "to nije deo Srbije". Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na upravljački tim. Da predsednik nije ušao u svađu da nas zaštiti kao žene, pre svega, da nam da mogućnost da iznesemo onaj naporan rad koji je bio na nacrtu statuta - rekla je Danijela Vujičić nakon razgovora u Briselu. 

Informer

 

19.28 Objavljen tekst deklaracije na portalu EEAS

Na portalu EEAS je objavljena Deklaracija o nestalim licima koja je usvojena. Navodi se da su obe strane preuzele obaveze ističući važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i kako bi se podstaklo trajno pomirenje i mir. Takođe je navedeno da Deklaracija prati razumevanje Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta A detaljnije šta piše u tekstu pročitajte KLIKOM OVDE

19.30 Borelj: EU očekuje opipljiv napredak

Na današnjem sastanku u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, usvojena je Deklaracija o nestalim osobama, što je pozdravila Evropska unija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da Evropska unija očekuje da će obe strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

U saopštenju se navodi da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, nadgledati primenu Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa o primeni, i redovno razmatrati postignuti napredak.

18.42 - Usvojena deklaracija o nestalima

Prva tačka dnevnog reda na sastanku na visokom nivou u Briselu je Deklaracija o nestalim licima i ona je usvojena. 

18.30 - Počeo sastanak

Nova runda dijaloga počela je u Briselu, a sastanku Vučića i Kurtija pristustvuju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčaka.

Informer

Nastavak dijaloga u Briselu

Kako je najavljeno iz EEAS, domaćin sastanka Borelj će se po završetku obratiti javnosti.

Stigle delegacije

Delegacija Beograda predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem stigla je danas u zgradu EU u Briselu, gde bi trebalo da počne nova runda dijaloga na visokom nivou.

Malo ranije u zgradu je stigla i delegacija Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Na sastanku, koji je sazvao Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, trebalo bi da se razgovara o statutu ZSO i Deklaraciji o nestalim licima.

Fokus će, kako su naveli, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, posle čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM.

Vučić se oglasio uoči puta u Brisel

Predsednik Vučić se oglasio na Instagramu uoči puta u Brisel gde ga u okviru dijaloga Beograda i Prištine očekuje razgovor sa Aljbinom Kurtijem o formiranju ZSO i pitanju nestalih.

- Već nekoliko dana, a posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, on i njegovi pomagači. Uključili su sve, Šaipa Kamberija, Azima Vlasija... od svih analitičara i političara. Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista već i protiv NATO agresora. Kao što on reče prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija, nema predaje - rekao je predsednik na snimku iz aviona na putu do Brisela i uz video poručio:

- Biće teško. Protiv nas su svi veliki na Zapadu. Ipak, na našoj strani su pravo i pravda. Još više i važnije od toga, oni ne razumeju koliko je snažna ljubav prema slobodi i koliko jako i čvrsto možete da je čuvate, uprkos svim pritiscima. Živela Srbija!