02.05.2023.

19:59

Foto: printscreen

Vesti

PETKOVIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: Važno je da imamo ovu Deklaraciju i da se sazna prava istina!

Šef diplomatije EU Žozep Borelj sazvao je ovaj sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga, a na stolu glavna tema susreta bila je – formiranje ZSO.

Nakon održanog sastanka zvaničnici se obraćaju medijima, među njima i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. 

- Usvojen je tekst deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestaloim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. VIše od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu "end fors disapirijens" koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno - kaže Petković i dodaje: 

- Mi svi potražujemo 1621 lice koja se vode kao nestali. Za nas važno pitanje.. Da konačno se potvrdi puna i prava istina o nestalim licima. Zato je važno da imamo ovu Deklaraciju i da se sazna puna istina u vezi sa tim.