02.05.2023.

22:03

Foto: printscreen

Vesti

STRANE IMAJU RAZLIČITE STAVOVE O PRIRODI ZSO! Borelj se oglasio nakon sastanka u Briselu

- Večeras smo održali važan dijalog i želim da se zahvalim EU, posebno Miroslavu Lajčaku za sav trud oko ovih pregovora, da se od pregovora pređe na implementaciju - rekao je Borelj.

On je potvrdio da je postignut dogovor o Deklaraciji o nestalim licima.

- Ovo je dogovor koji ne treba da bude politizovan. Mnoge porodice su dugo patile i zaslužuju da znaju sudbinu svojih voljenih. Vreme je da se zatvori to bolno poglavlje - rekao je Borelj.

On je naglasio da je ovo veoma bitno poglavlje koje je rešeno nakon dugih pregovora.

- Obe strane su preduzele značajan korak ka osnivanju ZSO. Dogovoren je pre deset godina. Danas je on konačno predstavljen. U pitanju je prvi nacrt, nije konačan - rekao je Borelj.

- Kao što je i očekivano strane imaju različita mišljena o ZSO. Što ne iznenađuje. Ovo je očekivano, ali čak i ako se ne slažu, dogovorili su se da otpočnu razgovore o osnivanju ZSO u bliskoj budućnosti, a da ovaj prvi nacrt bude početna tačka razgovora - rekao je Borelj i pozvao obe strane da vode konstruktivne razgovore i da budu spremni na kompromise.

On je rekao da će svi nadgledati projekat kako bi se postigao finalni sporazum.

- Razgovarali smo o aktuelnim stvarima, o aktuelnoj situaciji. Još jednom sam istakao brigu za stanje na severu Kosova nakon nedavno održanih izbora, na kojima je bila slaba izlaznost - rekao je Borelj i dodao da ti izbori ne daju dugoročno političko rešenje.

Borelj je naveo da su obe strane izrazile zabrinutost zbog situacije na terenu i da su obe strane istakle da ne žele eskalaciju.

"Plašim se da ćemo se suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori ubrzo moraju da budu nastavljeni", rekao je Borelj.

Podsetimo, prethodno se novinarima obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je veom zabrinut po pitanju formiranja ZSO.

- Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu. Danas smo prvi put došli do zida. Nema ni jedne tačke u kojoj se govori o nečemu što već nije dogovoreno. O trenutnoj situaciji posle sramnih nelegitimnih izbora. Smatrao sam da je veoma važno da prevaziđemo ovu situaciju, da će do sledeće runde biti reakcije nekih drugih. Nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nadam se da će razgovori biti nastavljeni, ali da ćemo moći da pronađemo rešenja u budućnosti - rekao je Vučić.