03.05.2023.

16:40

Foto: printscreen

Vesti

KONJUFCA TVRDI: Ne očekujem da će doći do brzog odgovora o ZSO

Konjufca je rekao da nije realno očekivati bilo koji dogovor o Zajednici srpskih opština, jer je sve to u interesu Srbije?!! Time je jasno stavio do znanja da je njemu, kao i vlasti u Prištini, Srbija kriva za sve.

Konjufca je u obraćanju medijima izjavio da Upravljački tim za izradu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom nije zastupao interese "Kosova".

- To je naravno neprihvatljivo za našu Vladu, za naše institucije. Sve će biti u skladu sa Ustavom Kosova, svako rešenje koje je dato van okvira Ustava je nevažeće i podržavam potez naše vlade da taj Upravljački tim razreši dužnosti. Tim koji zastupa interese Aleksandra Vučića, a ne interese našeg naroda, nema šta da traži na zvaničnim pozicijama i ne može da predstavlja narod i građane Kosova - rekao je on.

Konjufca je podsetio da je još pre nedelju dana predložio da se Upravljački tim razreši. On je napomenuo da nije iznenađen što su osobe koje su, kako je rekao, "postavili Vučić i Rakić", napravile statut "da unište Republiku Kosovo i njen unitarni sistem". S druge strane, prema njegovim rečima, Kurti je predstavio "viziju" i naznačio koje su to crvene linije i koji je način mogućeg udruživanja na "Kosovu", u potpunosti u skladu sa Ustavom.

On je dodao da zato uopšte ne očekuje da će doći do brzog dogovora Beograda i Prištine, a to se ne može dogoditi, kako tvrdi, "upravo zbog političkog pravca koji Srbija danas ima".

Podsećamo, prištinski ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići jutros je razrešio dužnosti članove Upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština.