03.05.2023.

18:21

Foto: Tanjug

Vesti

VUČIĆ OTKRIO DETALJE MASAKRA NA VRAČARU: Pronađeno je čak 57 čaura, 6 metaka, 4 okvira od po još 18 metaka! DRŽAVNE INSTITUCIJE SU URADILE SVOJ POSAO!

- Izražavam saučešće, porodicama, roditeljima, braći i sestrama, dekama i bakama ubijene dece, deci porodice ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je nažalost u tuzi ujedinjena. Ta tuga je velika da ne pamtimo veću. Kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo biti složni, da ne kažemo da se nikada više ne ponovi što bi bilo najbolje, ali samo da se broj takvih incidenata i tragedija smanjuje. Decu roditeljima da vratimo ne možemo... Dečak će biti smešten u posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. Otac deteta koje je ubilo vršnjake i čuvara držalo je pištolj očigledno nepropisno, uhapšen je on, privedena je i majka. Kao predsednik Republike moram da govorim o činjenicama, ovaj stravičan zločin dogodio se u jednoj od tri najbolje škole u zemlji, ogledna škola. Policijski službenici u bili u školi pre početka nastave, profesionalno su obavili posao, obezbeđenje je veoma dobro uklopljeno u školu, čovek koji je ubijen iz obezbeđenja čak je razmenjivao i poruke sa dečakom koji ga je ubio. Dečak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio.

Pričaju o vršnjačkom nasilju, o pretnjama bombom. Ne izmišljajte da postoji smena sa bogatom i siromašnom decom, ne izmišljajte vesti. On je tražio premeštaj jer je bio najbolji učenik i svi su ga izbegavali, tražio je premeštaj u odeljenje gde je imao trojicu drugara. On je čekao dan kada će to da učini, bio je tri puta u streljani sa ocem. Ovo je sve suprotno od onoga što se piše, niti je reč o nekome ko je bilo čime bio nezadovoljan, iz dobre porodice, roditelji lekari, imućni, škola sa visokim stepenom obezbeđenja, ne možemo da imamo policajca u svakoj školi. Priča se o postavljanju KD vrata, hoćemo li da postavimo ta vrata i u ceo Tašmajdanski park?! Ovo nije pitanje vlasti i opozicije, iako znam šta već rade ceo dan. Ovo je pitanje za celu naciju, društvo da li ćemo da budemo ujedinjeni i da priznamo svoje greške, da pokušamo da svoju decu vratimo sportu, da ih malo odmaknemo od telefona i televizora. Pričate krive su te i te televizije, niko od te dece ne gleda televiziju, oni u na internetu ceo dan. Nemojte da se pravimo ludi - rekao je predsednik.

Informer

Policija ispred škole na Vračaru

Vučić je dodao da je 57 čaura i šest metaka pronađeno, četiri okvira od po 18 metaka. 

- Otac mu je počasni član jedne streljane, obično gađaju u toj streljani na stadionu. Možda ja nisam uradio svoj posao, objasniću posle zašto, ali državne ustanove su u ovom slučaju uradile svoj posao kako treba. Prema izveštaju lekara dečak je trenirao karate, bavio se sportom, voleo da uči... Pitanje je šta radi maloletno dete u streljani i ko je to dozvolio. On je prema shemi koju je nacrtao igrao neku igricu, strašno je to što je sada za neke vršnjake postao heroj - kaže predsednik.

Informer

- Izvršiti reviziju svih dozvola izdatog oružja.

Kontrola da li su ispunjeni svi zakonski uslovi za držanje i čuvanje oružja.

Kontrola rada svih streljana i zabrana ulaska maloletnim licima.

Propisivanje krivično-pravne odgovornosti za lice koje omogući maloletnom licu korišćenje oružja. Danas je bio problem jer ne možete da nađete sudiju koji će da potpiše nalog za pretres stana jer se radi o maloletnom licu.

Pod šest, oko toga će se lomiti koplja, to je moj predlog, a vi razmislite u Vladi. Pošto zrelost i fizička snaga nastupaju ranije kod dece sada pa je moguće da mlađa deca počine teška krivična dela, moj predlog je snižavanje krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina. Postoji mogućnost da je dečak znao da neće krivično odgovarati.

Zabrana programskih scena u kojima se emituje nasilje, to se odnosi na sve medije.

Uvesti obavezne šestomesečne testove na nedozvoljene supstance u svim školama.

Organizovati posebne službe koji će se baviti nasiljem u okviru centara za socijalni program.

Zabraniti pristup internet stranicama kao što je darkveb i ostale koje propagiraju nasilje.

Sve ovo su moji predlozi, ne morate da ih prihvatite, ali sve i da smo ovo sve ranije uradili, teško da bi zločin bio sprečen. Nažalost, postali smo deo zapadnog sveta, sada i po lošim stvarima - rekao je predsednik.

Informer

Ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" građani pale sveće i ostavljaju cveće

Novinar TV "Nove" pitao je predsednika zašto dan žalosti nije počeo od sutra već od petka.

- Nadao sam se da će bar malo pijeteta da postoji, dan žalosti je od petka jer nismo znali kada će tužilaštvo da završi svoj posao. Kakva je razlika, osim što ćemo da žalimo dan duže? Šta je poenta vašeg pitanja? Žalićemo i danas, sutra, i u petak, subotu, nedelju, ponedeljak, utorak... Sećaćemo se ovoga godinama. Kao što se sećamo masakra u Jabukovcu i u Velikoj Ivanči. Prošao sam kroz sve najgore što je jednu zemlju moglo da zahvati, osim što nije zemlja bila u ratu.

Što se tiče moje odgovornosti i prikazivanja fotografija ubijenih članova klana Veljka Belivuka, te fotografije su pokazivane da se više nikada ne bi ponovilo ništa slično. Govorite o nasilju, da li sam ja za vaše dete priželjkivao da završi u šahtu kao Gadafi? Ne, to ste vi govorili za moje dete. A danas govorite da sam sarađivao sa onima čije sam zločine zaustavio. Žalosno je što i na današnji dan, namerno ne izgovaram imena, neću imenima tih ljudi da kaljam tugu onih koji su izgubili svoje najbliže. Kod nas šta god da se dogodi, prve dve reči su "raspni ga", nismo u stanju ni da žalimo ni da saosećamo. Ne umemo da saosećamo ni kada su u pitanju saobraćajne nesreće. Odvratno je to što radimo. Odgovoriću svima od ponedeljka, kada prođe dan žalosti. Nemojte da potcenjujete naš narod, nemojte misliti da to prolazi kod njih, gnušamo se toga kao narod. Branko Ružić je danas govorio da je spreman da podnese ostavku, ali to je na njemu i na Ani Brnabić, mada ja ne vidim njegovu krivicu u tome - rekao je Vučić.