04.05.2023.

12:06 >> 12:10

Foto: Beta

Vesti

EU RIBA KURTIJA: Upravljački tim mora da postoji dok se ne usvoji statut ZSO!

 

Stano je ocenio da se odlukom o raspuštanju Upravljačkog tima "krši slovo i duh dogovora iz  dijaloga". On je ukazao da svaka odluka u vezi sa Upravljačkim timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

- To još nije pitanje. Prvi statut je Upravljački tim predstavio 2. maja na sastanku na visokom nivou, kojim je započeo pregovarački proces o tom pitanju. Dakle, odluka o raspuštanju Upravljačkog tima krši slovo i duh dogovora o dijalogu. Svaka odluka u vezi sa Upravljačkim timom mora biti odobrena u okviru dijaloga uz posredovanje EU - naglasio je Stano.

Prema njegovim rečima, EU kao posrednik u dijalogu pozvaće glavne pregovarače u Brisel da započnu razgovore o statutu ZSO i da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu, ako bude potrebno.

- Očekujemo da se obe strane uključe u proces, konstruktivno i u dobroj veri, i da brzo okončaju pregovore. Borelj je 2. maja poručio stranama da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako bude potrebno, što će odrediti EU - podvukao je Stano.