04.05.2023.

14:12

Foto: Reuters/printscreen

Vesti

KURTIJEV SAVETNIK ZAKUKAO: EU tražila da se izbori na severu Kosova i Metohije ne uzmu u obzir!

- Imamo gradonačelnike koji su izabrani u pravnom postupku, oni su već gradonačelnici sa zakonskim mandatom - poručio je on.

Stoga, smatra da se ne mogu davati predlozi za promenu uslova koji su definisani Ustavom i zakonom i naveo da se takvi zahtevi ne mogu postavljati.

- Ideja da se ovi mandati ne uzmu u obzir i da se ne polažu zakletve je zahtev koji se ne može postavljati - kazao je on.

O izborima koji su, bez učešća Srba, održani 23. aprila u četiri opštine gde većinsko stanovništvo čine Srbi – razgovaralo se na poslednjem sastanku u Briselu ovog utorka.

Preko izbora, koji su došli kao posledica masovnog izlaska Srba iz institucija, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica – dobili su nove gradonačelnike, iako je izlaznost na njima bila veoma mala.

Visoki predstavnik spoljne politike Evropske unije, Žozep Borelj, izrazio je zabrinutost zbog situacije i to upravo nakon ovih izbora na kom je odziv, naznačio je i on, bio veoma nizak.

Borelj je poručio i da smatra da takvi izbori ne mogu ponuditi dugoročno političko rešenje, te da je pozvao i Beograd i Prištinu da pronađu rešenje za povratak Srba u institucije.

Sa druge strane, iste večeri je srpski predsednik potvrdio da su Evropljani izneli svoj predlog za prevazilaženje najnovije krize. On ga je navodno prihvatio, a prištinska strana odbila.

O ovoj Boreljovoj izjavi iste večeri je upitan i Kurti, koji je za trenutnu situaciju okrivio Srpsku listu, koja je svojim postupkom do izbora i dovela.