11.05.2023.

18:30

Foto: Tanjug/Dragan Kojundžić/ilustracija

Vesti

VUČIĆ ĆE BITI POD DVOSTRUKIM PRITISKOM! Sa jedne strane su Srbi koji zahtevaju jači odgovor države, a sa druge, ako dođe do sukoba...

 

Kako naši nezvanični izvori kažu, Srbi na severu KiM nemaju mira jer su se pritisci poslednjih meseci uvećali, a njihova pozicija i mogućnost za opstanak sve su teži. To je otkrio i Miroslav Lajčak na sastanku sa predstavnicima Srpske liste.

Nakon sastanka predstavnika Srpske liste sa specijalnim koordinatorom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, maske su, čini se, konačno pale. 

- Lajčak je rekao našim predstavnicima da je poslednji razgovor dve delegacije u Briselu bio jedan od lošijih i da se plaši negativnog razvoja situaciije u narednom periodu na severu. Da je na sastanku sa Kurtijem, Kurti rekao da je on "legalista" i da nema načina da odloži preuzimanje dužnosti gradonačelnika. Kao i da je na pitanje Lajčaka kako će ti gradonačelnici ići na posao, da li borbenim vozilima, Kurti ostao bez odgovora - navodi naš izvor.

Predstavnici Srba naglasili su da se zahtevi za povratak u institucije nisu menjali (povlačenje specijalnih jedinica sa severa i formiranje ZSO, ali u skladu sa dogovorima u Briselu iz 2013. i 2015. godine). 

- Srbi su naglasili da su rezultati izbora takvi da je odluka da se izađe iz institucija i da se bojkotuju izbori, odluka srpskog naroda, a ne obična politička odluka stranke. Da građani bez ispunjenja zahteva neće da se vrate institucije, pa čak i da ih za to mole svi iz Srpske liste. Čak i predsednik Vučić da to zatraži građani ne žele da se vrate, iako nesumnjivo samo predsedniku Vučiću veruju. Narod je uplašen od strane Kurtijevog represivnog režima - dodaje naš dobro obavešteni izvor.

Kurti sprema polaganje zakletve "gradonačelnika" u Zvečanu

Prema nezvaničnim izvorima Informera, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprema se da 13. maja uvede "gradonačelnika" u opštinu u Zvečanu da položi zakletvu. Sa druge strane, postoje informacije da će američki ambasador Kristofer Hil izvršiti pritisak na Demokratsku partiju Kosova da njihova dva "gradonačelnika" (izabrani na poslednjim izborima u četiri srpske opštine na kojima Srbi nisu učestvovali) ne preuzmu dužnost. To bi bila izuzetno teška pozicija za Kurtija.

On dodaje da je Lajčak preneo Srbima da je njemu jasno da Kurti želi da isprovocira sukob, kao i da kod većine članica EU o Kurtiju vlada mišljenje kao o čoveku "čistih ruku, da je legalista i borac protiv kriminala".

Najveći problem je što će u slučaju sukoba, i u slučaju da Srbi odgovore, ponovo će biti pokrenuta matrica po kojoj su Srbi loši momci, koji hoće sukobe i ne žele uspostavljanje reda i zakona.

Lajčak je naglasio da zna da je predsednik Vučić pod dvostrukim pritiskom. Sa jedne strane su Srbi sa severa, koji traže zaštitu i jači odgovor. A sa druge strane pritisak međunarodne zajednice. U slučaju problema na terenu, predsednik Vučić će biti u deset puta težoj situaciji nego Kurti.


Ovo praktično nagoveštava da Lajčak nema nikakav uticaj na Kurtija i da Kurti namerno želi da isprovocira sukobe, jer zna da bi u tom slučaju Beograd i Srbi bili okrivljeni, ali i gurnuti u sukob sa Međunarodnom zajednicom.