12.05.2023.

13:48

Foto: printscreen

Vesti

IGOR SIMIĆ, POTRPREDSEDNIK SRPSKE LISTE, UPOZORAVA: Kurti nije spreman da dijalogom rešava otvorena pitanja!

Simić je naglasio da su akcije tzv. kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, protiv srpskog naroda svakodnevne, a da institucionalno nasilje Srbi više ne mogu da trpe.

- Srbi sa KiM se suočavaju sa snažnim pritiskom od strane kosovskih institucija, i sa druge strane, sa ćutanjem međunarodnih predstavnika. To stvara situaciju u kojoj Kurti ima punu podršku da sprovodi nasilne akcije, ali i dobija alibi. Pritisak koji se vrši i nad predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dolazi od onih koji daju podršku Kurtiju i opoziciji u Srbiji da krene sa protestima, a sve sa ciljem da se oslabi pozicija našeg pregovaračkog tima i predsednika. Srbi na KiM nalaze se u komplikovanoj situaciji. Jedini oslonac je predsednik Vučić i naša država Srbija - rekao je Simić.

Kako je naveo, najnovija odluka Osnovnog suda kojom se albanski pripadnik Specijalne jedinice Kosovske policije koji je pucao na Milovana Jovanovića na Bistričkom mostu pušta u kućni pritvor, govori da srpska suza nema roditelja.

- To je drugi put za samo nekoliko meseci da oni pucaju u Srbe civile, a da posle par dana bivaju pušteni u kućni pritvor - dodao je Simić.

Naveo je da su izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku tokom jučerašnjog sastanka ukazali na situaciju u kojoj se nalaze Srbi.

- Govorili smo o tome da je ugrožena sigurnost Srba, jer Kurtijevi specijalci pucaju po našim građanima. To se nastavlja otimanjem zemlje od Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku, a sve u cilju izgradnje nekakvih parapolicijskih baza u kojima bi bile jednonacionalne specijalne jedinice - istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, Lajčak je dobro informisan o situaciji na severu.

- Ali nisam siguran da je Kurti spreman da dijalogom rešava otvorena pitanja, već nastoji da jednostranim potezima uz upotrebu sile ostvari svoje političke ciljeve - istakao je Simić

Najava da će Kurti sa novim gradonačelnicima upadati u opštine na severu, navodi Simić, izaziva bes i zabrinutost kod srpskog naroda.

- Mi ćemo biti uz naš narod i borićemo se svim legalnim i demokratskim sredstvima za njihova osnovna ljudska prava. Ne možemo da ćutimo i gledamo kako nam se gaze osnovna ljudska prava - kaže Simić.

Dodaje da sve to ide u prilog Kurtiju, koji probleme između Albanaca i Srba želi da reši po hrvatskom modelu.

- To smo juče i Lajčaku preneli, da Srbi to shvataju kao pretnju, da će se i na ovim prostorima sprovesti nekakvo etničko čišćenje, poput "Oluje" i "Bljeska" u Hrvatskoj - dodaje Simić.

Ističe je da na izjavu poslanika DPK Hisenija Beriše da je tzv. Kosovo spremno na rat, nijedan međunarodni predstavnik nije reagovao.

- Kada se preti Srbima nema podrške međunarodne zajednice. Jedan deo međunarodne zajednice će očigledno, šta god da Kurti radi, krivicu svaliti na Srbe -  naglasio je Simić.

On je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije na odgovorno ponašanje, jer će, kako je naveo, pritisci biti sve veći.

Takođe, pozvao je građane da 26. maja na skupu u Beogradu pošalju poruku mira, dodajući da je samo jaka Srbija, kakvu vodi Vučić, garant opstanka srpskog naroda na KiM.