17.05.2023.

12:59 >> 13:00

Foto: Tanjug

Vesti

DRECUN UPOZORAVA: Albanci miniraju dijalog kako bi naterali Beograd da odustane od ZSO!


Drecun je istakao da se radi o dobro isplaniranoj destabilizaciji dijaloga i da u tome Priština ima prodršku bar nekih zemalja Kvinte.
- Da će sve krenuti da se razvija u krajnje negativnom pravcu videlo se već posle onog sastanka u Ohridu, kada nisu uspeli da nateraju Aleksandara Vučića da prihvati predlog sporazuma EU i dve ključne tačke koje bi bile de fakto priznanje lažne države Kosovo i njenog članstva u međunarodnim organizacijama - navodi Drecun.

On ističe da je još tada bilo jasno da će se zauzeti potpuno drugačija pozicija prema Beogradu i da će Priština biti nagrađivana za miniranje dijaloga.

- S jedne strane, treba izaći iz forme dosadašnjeg dijaloga, jer to nisu bili razgovori između dve države već između Beograda i Prištine, a ovaj predlog EU Kosovo tretira kao državu i time izlazi iz statusno neutralne forme razgovora. Drugi cilj je da se Beograd natera da ponovo pregovara o ZSO, da se odrekne Briselskih sporazuma, posebno onih iz 2013. i 2015, i da se onda ponovo pregovara - upozorava Drecun.