17.05.2023.

16:46

Foto: printscreen

Vesti

Selaković sa predsednicom Skupštine Podgorice: Srbima u Crnoj Gori ne osporavati pravo na identitet!

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, Selaković je pozvao da se Srbima u Crnoj Gori ne osporava pravo na identitet, jezik, pismo, veroispovest i druga prava, što je, kako je naveo, između ostalog i evropska civilizacijska tekovina.

Na sastanku su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi Srbije i Crne Gore, a Selaković je naglasio da je interes Srbije jačanja svih oblika saradnje, privrednih, obrazovnih, kulturnih i drugih.

Borovinić Bojović izrazila je duboko saučešće povodom tragičnih događaja, koji su se dogodili u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u selu Malo Orašje, kod Mladenovca i ocenila da su mere, koje su odmah preduzete na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, pokazatelj ozbiljnog pristupa rešavanju teške situacije, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Govoreći o svom boravku u Beogradu, predsednica Skupštine glavnog grada Podgorice istakla je da je dolazak u Srbiju njena prva zvanična poseta te da je razlog tome afirmacija i potvrđivanje bliskih i prijateljskih odnosa koji vežu kako dve države, tako i narod koji u njima živi.

Selaković je potvrdio da postoji dosta prostora za jačanje postojeće, ali i uspostavljanje novih oblika saradnje, posebno kada je reč o sistemu socijalne zaštite.

Naveo je da se mnoge države u Evropi susreću sa problemom rastućeg kriminala kod dece, te da bi zajednički odgovor na taj izazov bio od velikog značaja, kako za Srbiju, tako i za Republiku Srpsku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, odnosno za zemlje u regionu, koje se suočavaju sa istim problemom.

Sagovornici su zajednički ocenili da je potrebno uspostaviti i neposrednu saradnju između centara za socijalni rad, kako bi kolege, između sebe, mogle da razmenjuju iskustva i informacije.

Sagovornici su istakli da je zbližavanje između dve zemlje i ljudi nešto što je izvesno, ali i što će doneti korist za obe strane.