18.05.2023.

11:04

Foto: printscreen

Vesti

ČAST NAM JE ŠTO IMAMO JAPANSKE KOMPANIJE KOJE POMAŽU RAZVIJANJU SRPSKE EKONOMIJE! Vučić u Novom Sadu: Ovo je zamajac za budućnost!

11.59 - Obraćanje Vučića

Predsednik Vučić rekao je da mu je čast što imamo japanske kompanije koje pomažu u razvijanju srpske ekonomije:

– Za nas je važno što, ne samo da zapošljavamo, ne samo da će da poboljša našu ekonomiju i BDP, već je ovo i zamajac za budućnost. Nadamo se da ćemo uspeti da napravimo i takav kontakt da dovodimo nove japanske invesitore u našu zemlju. Usuđujem se da kažem, za nas je velika čast to što imamo japanske kompanije za jačanje srpske ekonomije – ocenio je predsednik.

11.49 - Obraćanje Tecuje Cubote

Otpravnik poslova Japana u Srbiji Tecuja Cubota, potom, se obratio prisutnima.

- Izvinjavam se svima zbog odsustva ambasadora, prethodni je napustio Srbiju jer mu je istekao mandat, a novi još nije stigao. Želim da odam poštovanje i zahvalnost Vučiću, u konstantnim naporima i trudu da u Srbiju dovede strane investicije. Nidek je osnovan u Kjotu, 1973. godine. Od tada Nidek se kontinuirano razvija i dostigao je broj jedan u svetu. Nije bio lak put za Nidek u prethodnih 50 godina. Međutim, Nidek se sa svim promanama suočio sa pozitivnim stavom. Svima čestitam na uloženom trudu, strasti i entuzijazmu. Nidek nastavlja da aktivno angažuje i zapošljava ljude iz lokalne zajednice. Srbija i Japan već 140 godina gaje i jačaju svoje prijateljstvo. Ambasada Japana će nastaviti da podržava trud Nidek grupe - kazao je Cubota.

11.40 - Obraćanje Micuje Kišide

Ispred Nideka prisutnima se obratio Micuja Kišida.

- Nakon što smo objavili početak poslovanja u Srbiji, mi u Nideku proveli smo dve godine kako bismo pripremili početak proizvodnje ovde u Novom Sadu. Zahvalan sam što smo danas ovde i što možemo da uveličamo ovaj dan, zahvaljujući velikoj podršci koju su nam svi pružili - kazao je Kišida.

- Zaposlili smo ljude iz Srbije, vidim da poseduju veliko znanje, dobro poznaju engleski jezik, pokazuju veliku posvećenost. Naš plan je da aktivno sarađujemo sa Srbijom. Ojačaćemo i veze koje imamo sa Univerzitetom Novog Sada.

11.03 - Predsednik u obilasku fabrike

Predsednik je stigao i trenutno je u obilasku fabrike sa njenim rukovodstvom. Vučić razgovara sa zaposlenima u Nidecu.

- Jeste zadovoljni? Da li je plata u redu? - pita je predsednik, koji je poželeo srećan rad radnicima.

- Posebno sam srećan što imamo trojicu momaka koji su se vratili iz Italije, oni su iz Kragujevca, ali sada žive i rade ovde u Novom Sadu. Mnogo sam srećan što su se vratili u svoju zemlju - dodao je Vučić.

- Ovde je dovođenje japanskih investicija od najvećeg značaja za zemlju. Za nas je Japan jako važan partner, 320 miliona evra je danas trgovinska razmena naših zemalja - kazao je.

- Za mene je mnogo važno da nastave i sa drugim fazama ulaganja. Mi smo krajem 2020. ušli u pregovore, moram da kažem da je njihov predsednik uvek bio na našoj strani.

- Suviše smo mala zemlja i mnogo toga moramo da uradimo po pitanju veštačke inteligencije. Ovo je važna, suštinska vest za Srbiju. Japanci kada dođu, dođu da ostanu dugo i ulažu novac, ali sa njima svi zarađuju, i Srbija zarađuje.

Informer

Nidec posluje u 40 zemalja - zapošljava 120.000 ljudi

NIDEC je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka NIDEC.

Svojim prisustvom u Srbiji NIDEC korporacija je stvorila centralnu bazu aktivnosti koje se zasnivaju na savremenoj tehnološkoj proizvodnji visokofrekventnh motora jednosmerne struje bez četkica i srodnih proizvoda za vozila.

Glavno poslovanje poslovanje NIDEC-ove fabrike u Novom Sadu se bazira na proizvodnji i prodaji automobilskih motora ovog tipa, koji se većinom plasiraju na evropskom tržištu.
Uporedo sa pripremama za izgradnju nove fabrike je i u procesu zapošljavanja novih radnika.

Kao deo uspostavljanja lanca snabdevanja u Istočnoj Evropi i priprema za rad fabrike, započeta je i selekcija kompanija za proizvodnju opreme, kao i kompanija koje se bave pogonskim radovima, i na taj način se doprinosi ekonomskoj revitalizaciji kako u Srbiji tako i u istočnoj Evropi.