18.05.2023.

12:12

Foto: printscreen

Vesti

VELIKO HVALA ONIMA KOJI SU KRENULI PEŠICE ZA BEOGRAD! Vučić o istorijskom skupu: Moja poruka je da ćemo i dalje biti sa njima

O kompaniji Nidek

- Velika vest za nas je otvaranje ove feabrike. Značajna za nas. Ogroman uspeh za Novi Sad - rekao je Vučić na pitanje o značaju Nideka.

O zahtevima poljoprivrednika

- Država može onoliko koliko je to realno i ozbiljno. Imao sam jutros sastanak sa ministrima, bili su Mali, Tanasković i Momirović. Imali smo sastanak sa predstavnicima odgajivača goveda za Srbiju, predstavnicima mačvanskih mlekara i razgovarali o stvarnim problemima. Govorili su o teškoj situaciji poljoprivrednika i tražili pomoć. To smo sagledali, to je kompleksno. Sa 26,5 milijardi na preko 80 milijardi i više od toga. To je mnogo više ulaganja. Nikada neće biti dovoljno. Ono što možemo da uradimo je da sagledamo šta je pravično. Da ne ulažemo novac samo u tajkune koji će da imaju bezbroj mašina, već kako da pomognemo domaćinu, seljaku koji ne može da skupi novac za pola traktora -  istakao je predsednik.

- Predložio sam Vladi da razmotre danas da povećaju premije za mleko sa 15 na 19 dinara u skladu sa razgovorima sa Palamarevićem i Vasićem. Oni su tražili na 20. Mi smo rekli da možemo na 19. I tražili su ljudi da se prelevmani uvedu sa 30 na 300 dinara po kilogramu pre svega za tvrde sireve i evaporate. To uvodimo danas. Tražili su povećanje subvencija po grlu, mi ćemo povećati sa 30 na 40 hiljada dinara baš kako su tražili - kazao je Vučić.

- Uvek smo bili otvoreni za razgovore, ali sa profesionalnim demonstrantima neću da razgovaram. Sa ovim što ćemo da uložimo je 900 miliona budžet. Naše je da radimo za ljude, da vide koliko nam je stalo do seljaka - dodao je predsednik.

O opoziciji

- Ja prihvatama, ja ruralni, Srđan Milivojević urbani. Samo nam pustite, mi imamo pravo na svoje mišljenje. Pustite nas da drugačije mislimo, mi vas da bijemo, progonimo nećemo. Mislite da ćete blokiranjem puteva, da dobijete nešto. Ako hoćete da se vratimo u vreme bez fabrika, nemam nikakav problem - kazao je Vučić.

O situaciji na KiM

- Sutra se očekuje, oni će pokušati u zgradi u Mitrovici da održe konstitutivne sednice za tri opštine. Ja sam juče imao konferencijski razgovor. Vrlo je teška i napeta situacija. Ovi nikada neće biti prihvaćeni za gradonačelnike. Koliko sam zabrinut za ono sutra i šta će biti posle, bolje da vam ne govorim - naveo je predsednik.

- Onima koji su pešice krenuli za Beograd, veliko hvala. Oni znaju kako se državno rukovodstvo borilo, moja poruka je da ćemo i dalje biti sa njima.