20.05.2023.

12:05

Foto: Tanjug

Vesti

ZAPAD ĆUTI NA KURTIJEV TEROR! Igor Simić, Srpska lista: Situacija za Srbe nikad gora!

 

- Zato smo juče u ime srpskog naroda i Srpske liste rekli da je dosta, i da ako ovakve aktivnosti ne prestanu do 1. juna, da ćemo biti prinuđeni da pravo na ostanak na ovim prostorima branimo svim mogućim sredstvima - izjavio je Simić za tv Prva.

To, kako je objasnio, znači da se neće ćutati pred nasijem Aljbina Kurtija.

- Nije 1. jun tek tako dat datum, ne radimo stvari naprečac, ima sasvim dovoljno vremena da predstavnici Kvinte i međunarodne zajednice utiču na Prištinu da prestane sa ovim maltretiranjem i da promeni način ponašanja prema srpskom narodu. Svaki narod na kugli zemaljskoj pa i srpski ima pravo da u 21. veku živi život dostojan čoveka - poručio je Simić

Simić je naveo da su Srbima ugrožena elementarna ljudska prava, da kosovski policajci pretresaju srpske žene, pacijente i vozače sanitetskih vozila, upucavuju Srbe u leđa u mraku, a onda čak i pokušavaju da to sakriju.

- Pošto ne mogu to da sakriju, tog čoveka uhapse, ali ga zato volšebno puštaju u kućni pritvor, dok imate desetine Srba koji trunu u kazamatima širom Kosova bez ikakve pravde. Prosto se pitate: dokle? Građani neće da trpe ovaj teror - naveo je on. 

Simić je rekao da je juče, kada je zakletvu za gradonačelnika Severne Mitrovice položio Erden Atić, bio težak dan za Srbe na KiM i sraman dan za međunarodnu zajednicu i zvaničnu Prištinu koja je uspela u nameri da započne proces okupacije severa KiM, što je logična posledica institucionalnog nasilja koje se sprovodi nad srpskim narodom mesecima unazad. 

- Srbi su zaista besni i jučerašnji dan je pokazao koliko je albanskim političkim predstavnicima stalo do suživota i mira, jer je bilo sijaset provokacija sa ciljem da se izazove reakcija srpskog naroda koja bi nas vodila u probleme. Mi smo uložili nadljudske napore, celokupno predsedništvo Srpske liste je bilo na terenu i uticali smo na građane da ne nasednu na provokacije Aljbina Kurtija ali je strpljenje iscrpljeno zbog svega onoga što Srbi trpe od ovog antisrpskog režima - naveo je Simić.