28.05.2023.

08:34

Foto: Zoran Sinko

Vesti

"Otporaši" hoće novi PETI OKTOBAR, haos i paljenje Skupštine!

Naime, Pokret Otpor javno priziva novi Peti oktobar, dan koji je poznat po paljenju Narodne skupštine, haosu i neredima.

Oni su taj svoju želju pokušali da kamufliraju rečima da se, kako kažu, na taj način „bore za okupljanje pristojne, razumne i poštene Srbije“, ali sa jednim zahtevom. Političkim:

Pokret koji se bori za okupljanje pristojne, razumne i poštene Srbije! Protiv svih političkih stranaka! Prvi cilj: Smena Aleksandra Vučića! – napisali su "otporaši" na svom tviter nalogu.

Jasno je da ovde nema nikakve borbe protiv nasilja, jer  prizivaju na isto sa ciljem da na ulici i haosom sa svog puta sklone predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što su i sami priznali javno u navedenom tvitu.

Informer

Peti oktobar

Za vreme demonstracija Petog oktobra 2000. godine zapaljena je i ruinirana Narodna skupština. Iz desnog krila Skupštine vijorio se gust, crni dim, a gotovo sva stakla na zgradi su polupana.

Demonstranti su demolirali nekoliko policijskih vozila u Kosovskoj ulici iza jugoslovenkog parlamenta. Tokom sukoba policije i demonstranata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja. Odneto je oko 90 slika, od kojih je 35 vraćeno tokom narednih nekoliko godina, apelovano je da se vrate i preostalih 55 slika.