31.05.2023.

07:00

Foto: Printscreen

Vesti

RUSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: SAD i NATO pakt spremaju obojenu revoluciju u Srbiji - Aljbin Kurti glavni izvršilac

Sjedinjene Američke Države i NATO pakt, zajedno sa šiptarskim ekstremistima iz Prištine, predvođenim 'premijerom' Aljbinom Kurtijem, spremaju obojenu revoluciju u Srbiji!

Ovo tvrdi pukovnik Aleksandar Bartoš, član ruske Akademije vojnih nauka. Bartoš kaže da Vašington, uz pomoć vojnika Kfora, obučava šiptarske 'specijalne snage' za posredni rat protiv Srbije, što je izazvalo potpuno pravedan protest Srba na Kosovu i Metohiji!

Pritisak na Vučića

Bartoš u izjavi za 'RIA Novosti' kaže da sukobi na severu Kosova, u kojima je u ponedeljak povređeno više od 50 Srba, nisu nimalo slučajni i da postoji opasna i politička pozadina.

- Sjedinjene Američke Države, uz pomoć kontingenta Kfora, međunarodne snage predvođene NATO na Kosovu, obučavaju kosovske Albance kao snagu za posredni rat protiv Srba i podstiču obojenu revoluciju u Srbiji. To je na kraju izazvalo potpuno pravedan protest srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i dovelo tamošnju situaciju na ivicu vojnog sukoba - naglašava Bartoš.

Informer

Aleksandar Bartoš

Prema njegovim rečima, ovaj pritisak Vašingtona nije ostao bez odgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nije slučajno to što je predsednik Vučić odlučio da oružane snage stavi u stalnu pripravnost i rasporedi jedinice na administrativnu liniju sa takozvanim 'Kosovom'. To je rezultat politike koju Zapad vodi prema Srbiji od kraja devedesetih godina prošlog veka, bombardovanja Jugoslavije, ulaska NATO trupa na teritoriju Kosova i Metohije, formiranja kontingenta Kfora... - ističe Bartoš.

Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za KiM, potvrđuje da je takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti imao podršku zemalja Kvinte, u kojoj su i SAD, za svoje stravične akcije na severu Kosova koje je sproveo.

- Politički Zapad, prevashodno zemlje Kvinte, ne pokazuje čvrstu rešenost da obuzda Kurtija u sprovođenju nasilja i terorisanja Srba, već se optužuje srpski narod za ono što se desilo u Zvečanu. Kurtiju je dozvoljeno da ovako nešto uradi, pod izgovorom da su sprovedeni izbori, iako 97 odsto ljudi koji žive na severu Kosova nije učestvovalo u tim izborima. Onda možete da implementirate rezultate tih izbora, iako znate da će to do maksimuma podići međunacionalne i političke tenzije i da će dovesti do protesta i sukoba - kaže Drecun, dodajući da je sve što se sada dešava rezultat nemogućnosti političkog Zapada da natera Beograd da se složi sa članstvom lažne države 'Kosovo' u međunarodnim organizacijama, prevashodno u Ujedinjenim nacijama, i da prihvati da prizna nezavisnost lažne države.

Informer

Milovan Drecun

Politički analitičar Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost upozorava da međunarodna zajednica dopušta da ionako kritična situacija na Kosovu i Metohiji izmakne kontroli.

- Na ovo smo svi upozoravali. Znali smo da će ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija u nekom momentu dovesti do eskalacije situacije. Međunarodna zajednica osudila je Kurtija kada je reč o okupaciji zgrada opština na severu, ali zapravo na delu nije uradila ništa da spreči tu okupaciju. Došlo je do eskalacije nasilja jer su Srbi priterani uza zid od strane Kurtija, a međunarodna zajednica ne mrda prstom - naglašava Rajić.

Neće odustati

Zoran Panović, izvršni direktor Demostata, ocenjuje da je cilj Kurtija, kog podržavaju moćne zapadne zemlje, da Kosovo i Metohija bude totalno odvojeno od Srbije i da tamo ima što manje Srba.

- Ono što je uvek bilo jasno svakom ko ozbiljnije prati situaciju jeste da je Kurti klasičan etnonacionalista, koji samo pokušava da jednom perfidnom zamenom teza sebe predstavi kao nekog kosovskog Zelenskog, a da srpsku stranu optuži za neku vrstu retrogradne politike. Albanski ciljevi po pitanju KiM neće se promeniti, a manevarski prostor Srbije u ovom momentu nije veliki - zaključuje Panović.

IVAN MILETIĆ, ANALITIČAR

Sve što se događa na severu KiM jeste plan Aljbina Kurtija na kojem radi mesecima. Glavna strategija mu je kreiranje opasne političke situacije, a mi ne smemo da uđemo u ono što nam drugi serviraju.

PETAR MILUTINOVIĆ, INSTITUT ZA EVROPSKE STUDIJE

Zemlje Kvinte imaju svoju odgovornost za ono što se desilo na Kosovu i sada je situacija takva da su mnogi iz međunarodne zajednice kobajagi oštri prema Prištini, ali samo na rečima. Dosta je takve politike.