31.05.2023.

20:07

Foto: Printscreen/CNN

Vesti

ALEKSANDAR VUČIĆ ZA AMERIČKI CNN: Pozivam međunarodnu zajednicu za akciju protiv onih koji narušavaju mir

Predsednik govori o aktuelnoj situaciji i dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

- Kurtijeve reči koje smo čuli, to je više bilo psovanje i više govori o njemu. Dve stvari su bitne. Vaš gost je govorio o neimplementaciji sporazuma. Srbi su implementirali sve od 2013. godine - rekao je predsednik na početku.

- Od početka ove godine imali smo 5 pucnjava na srpske civile, 6 uključujući jučerašnje. Dva deteta su pogođena. Srbi pre 2013 nikada nisu učestvovali u izborima na Kosovu, a nakon toga su 4 puta učestvovali. Nakon što je Aljbin Kurti došao na vlast, on je branio Srbima da učestvuju na izborima. On je blokirao stvaranje zajednice srpskih opština. Mi utičemo na Srbe da budu mirni, i da stabilizujemo situaciju koju je prištinski režim destabilizovao - rekao je predsednik Srbije.

Informer

On je istakao da narod samo hoće da se kosovska policija povuče i da izbor gradonačelnika bude legitiman.

- Srbiji ne treba nikakva eskalacija sukoba, zato predlažem otvoreni Balkan.

- Zadovoljni smo izjavama Entonija Blinkena, verujemo da su izjave Makrona bile tačne, i da je to opisalo dobro šta se dogodilo na severu Kosova. Mi poštujemo Kumanovski sporazum, nismo ni sa jednim vojnikom prešli na KiM, i dobro sarađujemo sa NATO trupama.

- Znam da Srbi sa Kosova žele mir i pozivam ih da ne reaguju burno. Iz priče se za sve mirno.

- Pozivam međunarodnu zajednicu za odlučnu akciju protiv onih koji su tvrdoglavi i vrše eskalaciju situacije na terenu i narušavaju mir i stabilnost svih nas - dodao je predsednik.

O Vladimiru Putinu

On jasno ističe da nezavisnost nije na stolu, i da se na Ohridu i u Briselu govorilo o normalizaciji, a ne priznanju.

- Mi priznajemo samo Povelju UN, i to je sve što priznajemo. Ali smo uvek spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima. I to smo uvek radili. Pravo pitanje je zašto neko želi da eskalira situaciju. Čuo sam da ste govorili u raznim medijima kako će Srbija po Putinovom nalogu napasti nekoga. I naravno, to se nije desilo - kazao je predsednik