05.06.2023.

13:15

Foto: Informer

Vesti

ODLIČNE VESTI! Guverner EGIPATSKOG JUŽNOG SINAJA poklonio ZOOLOŠKOM VRTU U JAGODINI PAR KAMILA

 

U egipatskoj delegaciji bili su i privrednici, vlasnici lanaca hotela, kao i ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah. Nakon prijema održana je zajednička konferencija za novinare.

Informer

 

- Prilikom jučerašnje posete Zoološkom vrtu u Jagodini moj prijatelj i brat guverner Južng Sinaja general Haled Fuda uručio mi je Ugovor o poklonu, koji podrazumeva poklon dve kamile, mužjaka i ženku za Zoološki vrt u Jagodini. Sada razgovaramo na koji način da ih transportujemo do Jagodine, dva su načina, avionom ili brodom“, rekao je Dragan Marković Palma. „Jagodina ima tu čast da je domaćin visokoj političko – privrednoj delegaciji iz Egipta. Srbija i Egipat su prijatelji odavno, još od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji su osnovali Josip Broz Tito i Gamal Abdel Naser. Danas nam nije dovoljno samo da smo prijatelji, već je potrebno povećati ekonomsku saradnju između dve zemlje - rekao je lider JS Dragana Marković Palma, i dodao:

- Ja sam mom prijatelju generalu Fudi predložio da Egipat za svu robu koju uvozi da prioritet Srbiji. Za poboljšanje naše ekonomske saradnje veoma su važni odlični odnosi predsednika Srbije i Egipta, Aleksandra Vučića i El Sisija. Mi moramo da vodimo računa o onome što se zove život, a to je ekonomska saradnja. Već je povećan broj letova iz Srbije ka Egiptu, a mi smo već rezervisali dva čarter leta za početak novembra do Šarm El Šeika, kada će u našoj organizaciji, a o trošku donatora kao i do sada, ići 320 ljudi iz cele Srbije, a u toj delegaciji najbrojniji će biti zdravstveni radnici, čime nastavljamo našu višegodišnju praksu. Grčka je prva destinacija za srpske turiste, a Egipat druga i jedna drugoj nisu konkurencija, jer se u Grčku ide od maja do septembra, a u Egipat od oktobra do maja. Guverner Haled Fuda je guverner za respekt u Egiptu, a Egipat do sada nije imao boljeg ambasadora od Basela Salaha, koji predstavlja svju zemlju na najbolji način. Za Srbiju je Egipat veoma važna država i u političkom i ekonomskom smislu jer se radi o najmoćnijoj zemlji Bliskog istoka sa 110 miliona stanovika, od kojih su 10 posto pravoslavni Kopti. I danas pod vodstvom generala El Sisija pravoslavci u Egiptu uživaju ista prava kao i većinski muslimanski narod. Predsednik Sisi je najzaslužniji što se Egipat oslobodio ekstremnih i terorističkih organizacija kakva je bila „Muslimanska braća!" - rekao je Marković.

Informer

 

GUVERNER HALED FUDA : DOŠLI SMO DA NASTAVIMO I PROŠIRIMO SARADNJU

- Mi smo prihvatili poziv gospodina Palme zato što je on izuzetna ličnost i zato što je mnogo uradio za svoj grad, svoje građane i svoju državu. Došli smo u Srbiju i Jagodinu da nastavimo i proširimo našu saradnju. Dragan Marković Palma nije samo moj prijatelj, već i moj brat i sada kada smo obišli Jagodinu i videli šta je sve uradio još ga više poštujemo. Veoma je važno u odnosima Srbije i Egipta što imamo potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini i to treba privrednici da iskoriste. Posebno sam srećan što sam posetio Muzej voštanih figura u Jagodini i video voštane figure bivšeg egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i sadašnjeg El Sisija. El Sisi je spasio Egipat od terorizma eliminisavši Muslimansku braću i sada radi na jačanju Arapske Republike Egipat i on je pravi lider i mi zajedno radimo da unapredimo Egipat. Ja sebe smatram njegovim vojnikom. Gospodin Palma je čovek koji radi za svoj narod i sve što radi radi za svoje građane - rekao je guverner Južnog Sinaja general Haled Fuda.

AMBASADOR SALAH : PALMA MNOGO UČINIO ZA RAZVOJ ODNOSA IZMEĐU SRBIJE I EGIPTA

- Dragan Marković Palma je iskreni prijatelj Egipta i on je mnogo učinio za razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i Egipta. Guverner Fuda je u ovoj delegeciji doveo i biznismene i poslovne ljude i razgovarali smo o investicijama u Srbiji i Egiptu. Siguran sam da će dva prijatelja Haled Fuda i Dragan Marković Palma pomoći unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje - rekao je ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah.

Dragan Marković Palma je nakon konferencije poklonio visokom gostu iz Egipta, guverneru Haledu Fudi srpsku šajkaču i opanke, kao i domaće srpske proizvode, med, ajvar i slatko, a general Fuda je uzvratio poklonima iz Egipta. Prijemu su prisustvovali i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević. Egipatska delegacija obišla je u Jagodini fabriku FEMAN, koji je naveći proizvođač elektromaterijala u ovom delu Evrope, kao i zelenu pijacu u Jagodini i Muzej naivne i marginalne umetnosti.