07.06.2023.

06:43

Foto: Zoran Sinko

Vesti

ORGANIZATORI PROTESTA OTKRILI ŠTA IM JE CILJ I ZA KOGA RADE! Najnoviji zahtev opozicije:Srbija hitno mora u NATO

To potvrđuje Naim Leo Beširi, jedan od ideologa "protesta protiv nasilja", koji je javno postavio ovaj zahtev državi, ali i rekao da je Srbija sama kriva za NATO agresiju 1999. godine!?! Beširi tvrdi, uoči novih demonstracija koje su najavljene za subotu, da je sada pravi trenutak da Beograd zatraži prijem u NATO! Da je to u stvari agenda na kojoj rade hejteri indirektno potvrđuju lideri opozicije, koji se nijednog trenutka nisu ogradili od Beširijevog zahteva!

Prikrivanje činjenica

Beširi je ustvrdio da bi članstvo Srbije u zapadnoj vojnoj alijansi "donelo mnoge prednosti i obezbedilo sigurnost za sve građane".

"Sada je pravo vreme za Srbiju da zatraži članstvo u NATO savezu. Postati deo Severnoatlantskog saveza omogućilo bi Srbiji da ima svoj glas na međunarodnoj sceni. Kroz aktivno učešće u odlučivanju Srbija bi mogla da izrazi svoje stavove i interese, što bi unapredilo našu poziciju i uticaj. Pored toga, članstvo u NATO bi nam omogućilo da se udaljimo od negativnog uticaja Moskve. Oslobađanje od spoljnog pritiska i nepotrebnih ograničenja bi nam omogućilo veću autonomiju u oblikovanju naše spoljne politike i nacionalnih interesa", napisao je Beširi na Tviteru, a potom optužio Srbiju da je sama kriva što je doživela NATO agresiju 1999. godine prikrivajući činjenicu da je tokom napada ubijeno 2.500 civila, a među njima 89 dece!

"Razumem prisutni negativni naboj zbog gubitka 754 života usled bombardovanja od strane NATO. Takođe, svestan sam da je politika tadašnjeg režima, kojim je rukovodio Milošević, u velikoj meri odgovorna za plaćanje najveće cene. Važno je da nikada ne zaboravimo ove tragične događaje, da ih pamćenjem očuvamo i iz njih učimo. Međutim, još je važnije da živimo u miru danas i sutra. Težnja ka miru, stabilnosti i prosperitetu treba da bude naš prioritet, jer samo tako možemo izgraditi bolju budućnost za sve građane. Ukratko, članstvo u NATO bi bila korisna odluka za Srbiju uprkos negativnim emocijama", napisao je Beširi.

Lideri opozicije koje smo juče pozvali nisu se oglašavali, niti su se ijednom rečju ogradili od ovog zahteva Beširija. Tako su "mudro" ćutali Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Aleksandar Jovanović Ćuta, Miroslav Aleksić, dok je Nebojša Zelenović umesto odgovora na naše pitanje podržava li Beširijeve zahteve pozvao na gašenje Informera!?!

- Kršenje standarda novinarske etike, obmanjivanje javnosti, iznošenje neistina i promovisanje nasilja razlozi su zbog kojih su građani zahtevali da se zabrani rad Informeru. Vi ste ovim pitanjem još jednom potvrdili da su zahtevi na mestu - rekao je Zelenović, odbivši svaki dalji razgovor u vezi sa ovom temom.

Strani agenti

Komentarišući sve ove navode, analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da "nije tajna da u Srbiji ima mnogo agenata stranih interesa".

- Činjenica je da oni svojim delovanjem i insistiranjem na članstvu Srbije u NATO žele da nas svrstaju na jednu stranu u sukobu zapadne alijanse i Rusije, koji se vodi preko Ukrajine. To je u ovom trenutku zagovaranje svrstavanja, ali i svojevrsno preporučivanje Zapadu kako bi se dobila politička i ekonomska podrška za ostvarivanje svojih ciljeva u Srbiji - ističe Graovac.