07.06.2023.

12:30

Foto: Pixabay

Vesti

Delegacija Skupštine Srbije na Samitu političkih liderki 2023 u Briselu

U delegaciji učestvuju potpredsednica Narodne skupštine, Snežana Paunović i zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove, Marina Raguš, saopštila je pres služba Narodne skupštine.

Glavne teme Samita su uloga žena u očuvanju mira i bezbednosti, zatim rat i ugnjetavanje, problem plasiranja lažnih vesti, reafirmacija Povelje Ujedinjenih nacija, zastupljenost žena u političkom i društvenom životu, nasilje nad ženama i seksizam u politici.

Tokom Samita će biti uručene nagrade za najzaslužnije pojedince u zaštiti ženskih prava. Nacionalne delegacije će imati priliku da predstave položaj žena u svojim zemljama i stepen zastupljenosti žena u Parlamentu i izvršnim organima vlasti, političkom i društvenom životu, kao i aktuelna ustavna i pravna rešenja u zaštiti ženskih prava.

Na Samitu učestvuje preko 60 parlamentarnih delegacija iz država širom sveta, uz prisustvo velikog broja predsednika i zamenika predsednika parlamenata, aktuelnih i nekadašnjih predsednika država i premijera, kao i visokih zvaničnika Evropske unije, Ujedinjenih nacija, NATO i brojnih međunarodnih nevladinih organizacija, dodaje se u saopštenju.