13.06.2023.

07:15

Foto: Tanjug

Vesti

AKO NE ONI, KO SE PITA ONDA?!? "Da se SAD pitaju, ceo Balkan bi bio u EU do 2030!"

On je potvrdio da će SAD nastaviti da se zalažu za napredak Zapadnog Balkana i dodao da zvanični Vašington vidi ovaj region kao područje ogromnih mogućnosti koje bi trebalo da bude potpuno integrisano u Evropsku uniju.

- Kada bi SAD imale veću ulogu u donošenju odluka, do 2030. ceo region bi bio unutar Evropske unije. Ali u međuvremenu, do tada očekujemo da će ulaganja u privredu početi da stvaraju prave mogućnosti. Pretpostavljam da će sve zemlje regiona biti na dobrom putu da ispune sve uslove za punopravno članstvo u EU, da će preći dug put da smanje korupciju, da otvore mogućnosti da mladi ljudi imaju dugoročnu ekonomsku budućnost u regionu - kaže Eskobar.

Informer

Gabrijel Eskobar

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović rekao je da je Eskobarova izjava "diplomatska kozmetika američke geopolitike na Balkanu u uslovima globalne eskalacije".

- Da je Evropa iole samostalna, Zapadni Balkan bi odavno bio u EU, a ne bi bilo ni agresije NATO na SRJ 1999. - kazao je Jovanović.

Informer

Živadin Jovanović

Politički analitičar Darko Obradović smatra da su SAD omogućile nastanak Evropske zajednice, čuvale je i sačuvale.

- EU je geopolitički projekat sa najuspešnijim mehanizmom - proširenje i finansijska sredstva. SAD su praktična država koja je svesna geopolitičkog uloga i trenutka, a sa druge strane odnosi Srbije i SAD su sve bolji i oni ne žele da Srbija ode u zagrljaj Kini - kazao je Obradović i dodao:

- Region suviše dugo čeka, ne bi me začudilo da se ponove velika proširenja kada su ušle Rumunija i Bugarska.