14.06.2023.

07:05

Foto: A.G.

Vesti

'PREMIJER' LAŽNE DRŽAVE NE PRESTAJE DA TERORIŠE NAROD NA SEVERU KOSOVA: Ludak Kurti opet pali vatru, uhapsio srpskog sportistu!?

Uniformisani banditi teroriste i "premijera" lažne države Kosovo Aljbina Kurtija uhapsili su juče oko podneva proslavljenog trenera kik-boksa iz Kosovske Mitrovice, koji je i osvajač mnogobrojnih međunarodnih medalja, a sve pod izmišljenim optužbama za koje ne postoji nijedan dokaz!
Ni Kurtijev ministar u samoproklamovanoj vladi, Dželjalj Svečlja, ni bilo ko drugi iz Prištine nije pružio niti jedan dokaz za optužbe na račun uhapšenog Srbina Miluna Milenkovića Luneta, dok mu na teret stavljaju da je organizovao napade na Kfor pre dve nedelje.

Informer

Duge cevi na ulicama

Kako javlja naš izvor iz Kosovske Mitrovice, Milenković je uhapšen u momentu dok se šišao u frizerskom salonu.

- Najmanje osam blindiranih vozila ROSU opkolilo je zgradu u kojoj se nalazio Milenković. Pod punom ratnom opremom, gomila Kurtijevih hijena upala je u salon i uhapsila još jednog Srbina. Nekoliko građana koji su videli napad pritrčalo je zgradi, ali su ih na pola puta presreli specijalci sa dugim cevima, sprečavajući ih da priđu mestu hapšenja. Vest se brzo proširila Severnom Mitrovicom i oglasile su se sirene za opasnost. Nad gradom su počeli da kruže helikopteri i dronovi, dok su oklopna vozila ROSU opkolila Bošnjačku mahalu, gde se narod počeo okupljati u većem broju - ispričao je naš izvor.

Informer

Milan Lune Milenković

Najveći broj građana okupio se kod Tehničke škole i u blizini doma zdravlja. Situacija je i dalje izuzetno napeta. U ulici koja vodi prema Bošnjačkoj mahali primetan je veći broj policajaca, ali i specijalaca naoružanih dugim cevima, kao i oklopna vozila ROSU. Na glavnom mostu na Ibru stacionirali su se italijanski karabinijeri. 

Kurti bi rat

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je juče da je Kurti svojim postupcima i izjavama pokazao da je zainteresovan samo za sukobe i rat.

- Uhapšen je Milun Milenković Lune, koga je inače mesecima jurila kosovska policija i pretila mu hapšenjem, jer je istaknuti borac za nacionalne srpske interese. On nije nikakav kriminalac, već istaknuti i medaljama nagrađivani sportista kod koga treniraju mnoga deca - rekao je Petković i dodao: 

- Umesto da povuče okupatore sa severa KiM i ide u pravcu deeskalacije napetosti, što od Kurtija traži cela međunarodna zajednica, on dovlači nove snage kosovske policije. Objasnite mi kako onda možemo da idemo u pravcu deeskalacije?

Informer

Petar Petković

Petković je naglasio da Beograd i Srbija daju sve od sebe da sačuvaju mir, ali i da se nalazimo u najtežoj situaciji do sada. 

- Predsednik Vučić je više puta tokom dana razgovarao s izaslanikom EU za KiM Miroslavom Lajčakom, ali i s drugim stranim zvaničnicima. Pozivamo Kfor da hitno interveniše, da ukloni policijske snage ROSU sa severa KiM, te okupatore koji napadaju goloruki srpski narod. Sve dok su oni prisutni na severu, neće biti mira za srpski narod. Kurti na sve načine želi da isprovocira sukobe i rat. Mi ćemo učiniti sve, kao i do sada, da sačuvamo mir - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Informer

Dragan J. Vučićević

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević, gostujući u specijalnoj emisiji na TV Pink, istakao je da Kurti želi da izazove sukobe.

- Ovo je nastavak šiptarskog terora na severu Kosova. Ovako Kurti šalje poruku da hoće rat, da neće mir. Zapadni svet mora da obuzda Kurtija, da spreči krvave sukobe. Ovo što smo videli, to je Kurtijev cilj, da izazove sukobe, reakciju Srba, da bude neko ranjen i da krene rat - rekao je Vučićević i dodao:

- Bojim se da će se hapšenja nastaviti. Sad imamo tri Srbina uhapšena. Mislim da bi morale da reaguju neke strane sile.

Nije više šala

Hapšenje Milenkovića je usledilo odmah posle Kurtijeve konferencije za novinare i najave uvođenja sankcija SAD i EU "vladi" Kosova i samom premijeru nepriznate države jer odbija da smiri situaciju na severu Kosova.

- Njegove jedine međunarodne aktivnosti biće samo one povezane s pitanjima dijaloga u Briselu ili u Berlinu i Parizu. Svaki drugi suštinski međunarodni kontakt s Kurtijem biće sveden isključivo na pitanja o dijalogu. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje. U slučaju eskalacije napetosti  na terenu nisu isključene ni druge, oštrije mere. Opet, moramo jasno reći: niko se više ne šali - pojasnio je izvor "Albanijan posta", medija preko koga se oglašava međunarodna zajednica. 

Informer

Isti izvor navodi da je proces kažnjavanja "Kosova" i kosovskog premijera već započet.

- U slučaju produžavanja tenzija međunarodna zajednica bi mogla da uzme u obzir posebnost severa Kosova, kao posebnog regiona, kako u etničkom tako i u geografskom smislu. Ako situacija napreduje ka ovoj tački, to se neće dogoditi kao rezultat neke zavere ili tajne agende, na šta aludiraju predstavnici vlasti u Prištini, već isključivo kao rezultat jednostranih i nepromišljenih Kurtijevih odluka - navodi izvor "Albanijan posta".

Informer

Ričard Grenel

Nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, poručio je povodom novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova i hapšenja Srbina u Severnoj Mitrovici da je kosovski premijer Aljbin Kurti na zahteve administracije predsednika Džozefa Bajdena i EU za smirivanje krize odgovorio "srednjim prstom" i daljom eskalacijom napetosti.

- Rekli su da Aljbin Kurti mora odmah da smiri nategnutu situaciju i pokrene nove izbore. Kurti im je pokazao srednji prst i dodatno doveo do eskalacije napetosti. Još jedna crvena linija je pređena - zemlje ne poštuju Džoa Bajdena - naveo je Grenel na Tviteru.