15.06.2023.

07:10

Foto: printscreen

Vesti

SVE LUĐI I LUĐI! ALEKSANDAR JOVANOVIĆ ĆUTA HOĆE NASILJE: Blokiraćemo Gazelu i zarobiti milion Turaka

Takozvani ekolog, jedan od lidera koalicije 'Moramo' Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je novi radikalan i opasan plan hejterske opozicije! Verovali ili ne, ali istina je - plan je da blokiraju most Gazela na Mostarskoj petlji i zarobe milion Turaka, pa će tako na silu srušiti aktuelnu legitimnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića!?

Jovanović je ovaj plan za novi prozapadni 'protest protiv nasilja', koji je najavljen za subotu, izneo gostujući na jednoj televiziji, najavivši protivzakonitu blokadu autoputa.

- Da vam kažem nešto... Idu sad ovi letnji raspusti i ide milion Turaka iz Minhena za Istanbul... - rekao je Jovanović, dok je na pitanje novinara da li misli da će Turci da protestuju doslovce odgovorio:

- Neće, niko nije srećan što ćemo ih zaustaviti... Ali, evo, ja ću biti kočničar društvenog razvoja! - ponosno je rekao Jovanović.

Nasiljem protiv nasilja

Samozvani ekolog je priznao i da takozvani 'protesti protiv nasilja' nemaju nikakve veze sa tragedijama koje su zadesile Srbiju, već da je reč o čisto političkim demonstracijama sa samo jednim ciljem - da predsednik Vučić ode sa vlasti bez izbora.

- Ovo je deo jednog šireg procesa, a ne odluke da li će Bratislav Gašić da ide ili Olivera Zekić ili neka druga persona... Ovo što se događa prestaće onda kada Aleksandar Vučić ode sa vlasti. I u pravu je potpuno, tako je, svi ovi zahtevi su deo sveobuhvatnog procesa da se Vučić skloni - kazao je Ćuta.

Opozicija tražila sednicu, pa nije došla u Skupštinu!

Poslanici Skupštine Srbije trebalo je juče da nastave raspravu o predlogu za smenu ministra policije Bratislava Gašića, što je jedan od zahteva sa prozapadnih 'protesta protiv nasilja'. Zasedanje je trebalo da počne u 10 časova, ali je odloženo zbog nedostatka kvoruma jer poslanici opozicije nisu došli na svoja radna mesta!

Bilo je prisutno 74 parlamentaraca, a potrebno je najmanje 84 poslanika za kvorum. Na sednicu Skupštine došlo je samo tridesetak poslanika opozicije, zbog čega je najpre predsednik Skupštine Vladimir Orlić dao sat vremena da se skupe, ali je na kraju morao da je odloži za danas jer poslanici opozicije nisu bili u sali.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić ocenio je da je ovo skandalozno ponašanje opozicije.

- Ovo je sramota i šegačenje i sa Skupštinom i sa narodom! Umesto što galamite, pametnije bi bilo da pozovete članove vaše grupe da dođu na posao - rekao je Orlić obraćajući se malobrojnim poslanicima opozicije.

Osim blokade autoputa u Beogradu, što je najavio Aleksandar Jovanović Ćuta, hejteri slične 'akcije' planiraju i u drugim gradovima Srbije. To je najavio Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića i jedan od organizatora prozapadnih demonstracija.

- Protest će biće održan u subotu ispred Skupštine, gde će biti okupljanje građana. Odatle ćemo se uputiti Bulevarom kralja Aleksandra do Slavije, preko Slavije do Autokomande, i odatle do Mostarske petlje. Predviđene su akcije i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu... U Novom Sadu na raskrsnici Temerinske i Partizanske ulice, u Nišu na raskrsnici Ulice Nikole Pašića, Kralja Stefana Prvovenčanog i Ulice sedmog jula, a u Kragujevcu u ulicama Vuka Karadžića, Kneza Mihaila, 27. marta i na raskrsnici kod velikog parka. Dakle, akcija će osim u Beogradu biti održana i u tri velika grada u Srbiji. Ovo je upozorenje vlastima da ne ignorišu protest, jer ćemo akciju nastaviti i narednih nedelja. Ili će u Srbiji stati nasilje ili će stati Srbija - zapretio je Aleksić.

Komentarišući najavljene nove proteste opozicije, novinar Aleksandar Gajović kaže da nema dilemu da je politička situacija u Srbiji dostigla zabrinjavajući nivo.

- Stanje u zemlji je očito vrlo ozbiljno, ali bez obzira na ozbiljnost situacije, moraju se poštovati zakoni. Radikalizacija ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva sa protesta amaterski je postavljena. Oni prete da će određene punktove zakrčiti, napraviti barikade i tome slično... To je jalov posao iz prostog razloga jer se to tako ne radi. Naravno da smo svi protiv nasilja, ali ne mogu demonstracije protiv nasilja da prerastu u nešto mimo zakona - upozorava Gajović.

Poštovanje zakona

Prema njegovim rečima, jedan od uslova ljudi koji protestuju jeste i da Bratislav Gašić bude smenjen sa funkcije ministra policije.

- Zna se kako se smenjuje neko, to mora biti u Skupštini. S obzirom na trenutni odnos snaga u parlamentu, teško je očekivati da će Gašić biti smenjen... S druge strane, premijerka Ana Brnabić ponudila je ostavku. Zna se kako se to radi, pred Skupštinu i idemo dalje... Ti zakonski putevi moraju da se poštuju, a ne da se na vlast dolazi preko ulice - zaključuje Gajović.

DEJAN MILETIĆ, ANALITIČAR

Verujem da u našem narodu postoji svest da nije vreme za bavljenje ličnim problemima. Ovo je ozbiljna situacija, pogotovo ono što se dešava na Kosovu obesmišljava sve ostalo. Ništa ne mogu da dobiju urušavanjem svoje zemlje i njenih interesa.