17.06.2023.

17:33

Foto: nebojša bakarec

Vesti

Nebojša Bakarec: Vladimir Orlić razvejao laži Miroslava Aleksića!

Tokom tri nedelje, samo oko 40 poslanika opozicije je bilo prisutno na početku svakog radnog dana Skupštine. Stoga smo mi iz SNS odlučili da opoziciji pošaljemo poruku da je potrebno da u većem broju prisustvuju sednici koju su ultimativno tražili. U sredu 14.6.2023. poslanici opozicije, uglavnom nisu došli u Skupštinu da rade i raspravljaju o svom zahtevu za smenu ministra. Sramota. U 10:00 ih je bilo 30. U 10:40 ih je bilo 44. U 12:00 ih je bilo 63 od ukupno 85 poslanika opozicije. U sredu im je nas 15 iz vlasti pomoglo oko kvoruma. Nije vredelo. Sednica je odložena za četvrtak 15.6. U četvrtak 15.6.2023. se dogodila još veća sramota opozicije nego prethodnog dana! U četvrtak se skupilo samo 56 poslanika opozicije od 85 koliko ih ima! Došlo je i deset poslanika vlasti. Mi smo im malo pomogli sa kvorumom. Opet nije vredelo! Oni su tražili ovu sednicu, a ne dolaze. Kvorum je 84 poslanika. Opozicija ima 85 poslanika. Sami mogu da obezbede kvorum. Posle toga, u četvrtak u 11:00, mi iz SNS, da bi prekinuli agoniju opozicije u vezi kvoruma, ponovo smo im dali kvorum, kao i u prethodne tri nedelje.

Pitanje kvoruma određuje član 88. Poslovnika Narodne Skupštine koji kaže, da kvorum za početak sednice čine najmanje  84 narodna poslanika: „Predsednik Narodne skupštine otvara sednicu Narodne skupštine i, na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatuje broj narodnih poslanika koji su prisutni u Narodnoj skupštini. Ako predsednik konstatuje da na početku radnog dana, u sali za sednice, nisu prisutna najmanje 84 narodna poslanika, početak rada odlaže se za jedan sat“.

Ovaj član poslovnika objašnjava i da postoji službena evidencija o prisutnosti narodnih poslanika, kojim se konstatuje broj narodnih poslanika koji su prisutni u Narodnoj skupštini. Deo te evidencije je i spisak u holu Narodne Skupštine, u koji se poslanici upisuju u trenutku dolaska na sednicu. Taj spisak ne služi tome da se utvrdi pravo na putne troškove.

Informer

Vest sa portala Nova S

Opozicioni mediji, npr. Šolakova TV NovaS, novine NOVA i njihov portal „NovaS“ su 14.6.2023. i 15.6.2023. izneli neistine o događajima vezanim za kvorum. Tako je „NovaS“ lansirala tekst koji vrvi lažima, pod naslovom: „Ovako to rade naprednjaci: Uzeli pare za putne troškove, a nisu došli na svoj posao“. U tom tekstu Šolakov medij laže da su poslanici SNS uzeli novac za putne troškove, tako što su se upisali u spisak u holu. U svom lažljivom tekstu NovaS citira lažljivog poslanika Narodne stranke Đorđa Stankovića koji je za NovaS rekao: „Predstavnici vlasti se nisu pojavili na današnjoj sednici Skupištine, ali su se prijavili za nadoknadu za troškove puta“. Sve što su tvrdili Nova S i poslanik Stanković je neistina. Dakle, istina je da na svoj posao, na sednicu čiji dnevni red su tražili, nije došlo pola poslanika opozicije. Da li su posle toga Šolakovi mediji i NovaS objavili ispravku ili izvinjenje? Nisu naravno!

Ove laži je ponovio i potpredsednik Narodne stranke, poslanik Miroslav Aleksić u svom obraćanju 15.6.2023., kada je izneo više lako proverivih neistina na ovu temu. On je prvo izneo neistinu da opozicija nema dovoljno poslanika da obezbedi kvorum, iako je sam primetio da ih ima 85. Da ponovim, kvorum za početak sednice Skupštine čine 84 poslanika. Opozicija ima 85 poslanika. Očigledno je da osnovne računske radnje ne idu baš od ruke Miroslavu Aleksiću, s obzirom da je jedva završio srednju školu, i bio ponavljač. Potom je Aleksić izneo i drugu neistinu, da spisak u holu Narodne Skupštine, u koji se poslanici upisuju u trenutku dolaska na sednicu, služi tome da se utvrdi pravo na putne troškove.

Miroslav Aleksić uvek iznosi i velike i male neistine. U ovom slučaju radilo se o jednoj manjoj, lako proverivoj Aleksićevoj neistini o kvorumu, o broju poslanika potrebnih za kvorum, i o tome šta znači spisak na ulazu Skupštine - prijava prisustva, a ne prijava za nadoknadu putnih troškova. Sve neistine Miroslava Aleksića je lako i uverljivo razvejao predsednik Skupštine Srbije, g. Vladimir Orlić. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je u dva minuta, vratio ponavljača Miroslava Aleksića na početna podešavanja. To i nije bilo tako teško s obzirom na to da je g. Orlić, doktor elektrotehničkih nauka, a da je Miroslav Aleksić jedva završio srednju školu, i to kao ponavljač. Možete zamisliti koliko Miroslav Aleksić laže o krupnijim i teže proverivim temama, kada ovako providno laže o jednoj lako proverivoj tem kao što su pitanje kvoruma i nadoknade putnih troškovai!?! Što se tiče tih krupnijih tema, Aleksićeve neistine je u četvrtak, lako razvejavala sjajna predsednica Vlade Srbije, gospođa Ana Brnabić, koja je mirno i staloženo, resetovala ponavljača Aleksića!