20.06.2023.

07:25

Foto: e-stock

Vesti

ALEKSIĆ UDARIO NA JEREMIĆA?! Potpuno rasulo, bukti politički rat među BLISKIM SARADNICIMA

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić i njegov potpredsednik Miroslav Aleksić ušli su u otvoreni rat za fotelju šefa partije! Aleksić uveliko lobira među članovima i funkcionerima stranke da preuzme funkciju šefa i smeni Jeremića, saznaje Informer!

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da unutar partije traje bespoštedna kampanja i borba između Jeremića i Aleksića, a da su članovi Narodne stranke već podeljeni na dva tabora. Rasplet ovog političkog rata, kažu upućeni, trebalo bi da se dogodi na jesen, kada je zakazana izborna skupština!

Nova svađa

Da je ovo i te kako istina, ukazuje odluka Vuka Jeremića da za 22. oktobar ove godine sazove izbornu skupštinu stranke, ali i da sam prizna da se u partiji trenutno dešavaju 'različiti glasovi' i pritisci da se zakažu vanredni partijski izbori!

- Poslednjih nedelja u stranci je bilo različitih glasova koji su, verovatno, došli i do vas. Ovi glasovi su izazvali nedoumice, nemir i podele u našim redovima u trenucima kada nam je to najmanje potrebno. Bilo je neuspešnih pritisaka i pokušaja da se sazove hitna i vanredna skupština stranke, što bi samo produbilo podele i ništa ne bi rešilo. Nisam želeo to da dozvolim - piše Jeremić u pismu članovima i funkcionerima partije.

Informer

Vuk Jeremić

Još jedna potvrda da unutar Jeremićeve stranke bukti politički rat i da se bira strana stiže od Čedice Džunića, poverenika Narodne stranke za Pirot, koji je optužio stranačkog šefa da je rekao da ga 'boli k... za članstvo i odbore', zbog čega mora biti kažnjen.

- Svi koji nisu za Jeremića su najgori, a mi smo im obezbedili glasove da uživaju. Kada Vuk kaže da ga nije briga za članstvo i odbore (nediplomatski rekao da ga boli Q) i da 'elita' kroji politiku - malo se preračunao! Sada će naučiti kako se kroji politika i da je narod elita! - napisao je Džunić na Tviteru, koji je prema svemu sudeći struja Miroslava Aleksića.

Božo Prelević: Organizatori protesta beže od odgovornosti, to je sramota!

Advokat Božo Prelević, opozicioni aktivista, udario na lidere prozapadne opozicije koji organizuju takozvane 'proteste protiv nasilja'.

- Opozicija mora da artikuliše događaje, a ne da trči u ambasade! Ne možete samo da isturite glumce i da čekate da se nešto desi, a vi da budete kolateralni dobitnici! Gospodo, pa nemojte da se bavite time ako nećete da preuzmete odgovornost! Kako vas nije sramota? - rekao je Prelević gostujući u 'Utisku nedelje'.

Na drugoj strani, ni pristalice Vuka Jeremića ne miruju. Tako Ivana Parlić, bliska saradnica aktuelnog stranačkog šefa, tvrdi da Miroslav Aleksić i Borislav Novaković 'rade za vlast'.

- Grešite. Reći ću vam iz prve ruke. Vuka hoće njegovi. Neće ga službini, Đilasovi i Vučićevi - piše Parlićeva na društvenim mrežama.

Da je rat između Jeremića i Aleksića u punoj snazi, svedoči i to da je na Predsednišvu stranke pre nekoliko dana 'palo' i prvo preglasavanje. Naime, Jeremić je dobio devet, a Aleksić četiri glasa.

Informer

I dok se Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić nisu oglašavali ovim povodom, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja 'Faktor plus', kaže da postoji disproporcija u rejtingu samog Aleksića i Narodne stranke.

- Iako se u stranci očigledno trude da se ovo zamaskira i podvede pod redovne stranačke aktivnosti, pitanje je koliko će dugo moći to da rade. Jeremić je ambiciozan čovek, mnogo je uložio u stranku i sigurno je neće tako lako prepustiti. Na drugoj strani, Aleksić se nameće kao novi 'frontmen' i pokušava da se uz Đilasa nametne kao lider celog tog dela opozicije. Mislim da se ovo neće brzo rešiti, već da će ovaj sukob trajati nekoliko meseci - ističe Pejić.

'Kombi' stranka

Politički analitičar Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da ovo uopšte nije iznenađujuće.

- Dok ovaj deo opozicije beži od izbora kao od đavola, međusobno vode ratove za što bolje funkcije unutar same opozicije. Svesni su da na narednim izborima mogu da završe svoje političke 'karijere' i zato im je stalo do što boljeg pozicioniranja. A i šta bi oni mogli da rade, osim da se bave politikom? I to na politikantski način. Zato se sada svi oni, počev od Jeremića, preko Bore Novakovića, do Aleksića, i bore za što bolje pozicije u stranci. To im je u njihovoj 'kombi' partiji jedino i ostalo - zaključuje Karanović.

ZORAN MILOSAVLJEVIĆ, POLITIKOLOG

Opozicija mora da radi na sebi, da se dogovori ko je ko i šta zapravo želi. Upravo ovo daje odgovor zašo niko od njih ne želi izbore, već forsiraju proteste na ulicama i nasilno otimanje vlasti.