20.06.2023.

15:47

Foto: Beta/Tanjug

Vesti

AKO KURTI NE POPUSTI, SLEDE MERE! Lajčak i Eskobar o ponovljenom dijalogu Beograda i Prištine: U strahu smo da ovo ne postane regionalni problem!

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar ocenili su situaciju na Kosovu i Metohiji kao izuzetno tešku i izrazili zabrinutost zbog poslednjih događaja na severu južne pokrajine.

Veoma sam zabrinut ovo može da izazove regionalni problem. Podstičemo strane da se vrate za pregovarački sto - istakao je Eskobar.

Lajčak je napomenuo da npovi izbori na severu moraju da se održe, ali da ne postoji krajnji rok. Takođe, pozvali su obe strane da dođu u Brisel na ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

Pozivam obe strane da dođu u Brisel da nastave dijalog. Moramo da se vratimo Ohridskom sporazumu i implementaciji istog. Ne možemo da forsiramo jednu stranu da učini sve druga ništa, već obe strane da rade na implementaciji - naveo je Lajčak, dok je Eskobar dodao da nije upoznat sa tim da je Srbija blizu priznanja, ali da jeste sa sporazumima u kojima se navodi normalizacija odnosa.

Mere ako se Kurti ne urazumi

Specijalni izaslanik Evropske unije Lajčak dodao je da je EU jasno istakla šta očekuje od strana.

- Ako se ignoracija nastavi naredni korak biće mere - zaključio je.

- Videli smo nekoliko incidenata, ako situacija ne deeskalira imaćemo žrtve. Nema sumnje da smo 29. maja videli veoma radikalne elemente u Zvečanu, koji su došli da povrede, ako ne i ubiju i da izazovu nasilje i za to nema opravdanje. Ti kriminalci moraju biti otkriveni i privedeni pravdi, ali ne možete za 45.000 Srba na severu da kažete da su svi kriminalci - rekao je Lajčak.

Vučić: Ne idem na pregovore!

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Prvoj sednici Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske rekao da neće ići da razgovara sa Aljbinom Kurtijem dok ne oslobodi pohapšene Srbe, dok ne povuče specijalnu policiju i prestane sa hapšenjima.

A onda ćemo da razgovaramo da se formira ZSO. Hoćete - nećete, završili smo. Evo izaberite nekog drugog ko će da vam da sve na tacni - ja vam ne dam. Nemojte da tražite datume, završite sa njim šta imate jer ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenih poteza - rekao je Vučić nakon sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske na Paliću.

Predsednik je ponovio i da nijedan kosovski policajac, kao ni Albanac, nije pretučen, dok se na Srbe puca.

– Niko ih nije pretukao, eno piju koka-kolu i jedu grožđe i tortu. Ništa im ne fali. Ali ne, mi smo zlikovci i divljaci, jer ako to nije tako onda nema smisla ništa. Meni je Viktor juče rekao da je veliki pritisak na našu zemlju, i da jedva čekaju da donesu mere protiv nas i izjednače poziciju Beograda i Prištine. Nisam znao da će danas izaći sa ovom inicijativom – naveo je on.