22.06.2023.

18:34

Foto: Printscreen

Vesti

(VIDEO) NISAM PRISUSTVOVAO SASTANKU SA KURTIJEM, BORELJU I LAJČAKU SAM DAO LEKARSKI IZVEŠTAJ PREBIJENIH SRBA! Vučić se oglasio iz Brisela!

Vučić i Borelj su imali sastanak koji je počeo oko 16.30.

Predsednik Srbije sada se obraća građanima.

- Za nas je problem činjenica da ržim Aljbina Kurtija pokušava da ili protera ili uplaši Srbe i otera sa njihovih ognjišta. Nije bitno da li to radi napadima, zabranom ulaska vozila sa srpskim tablicama ili nešto drugo, cilj je isit, da ih zastraši i protera.

- Borelju i Lajčaku sam dao lekarski izveštaj da se vidi stepen povreda uhapšenih Srba. To toliko ide da jedan albanski doktor nije želeo da potpiše izveštaj, rekao je da ništa brutalnije nije video u životu. Eto tako oni hoće da proteraju Srbe.

Predsednik je istakao da je dijalog koristan, ali da u ovom trenutku ne vidi da može nešto da donse razgovor sa Kurtijem.

- Što se tiče razumevanja, građani Srbije moraju da shvate jednu stvar, nije Kosovo palo sa neba,i stvarano je godinama, to je njihovo čedo, sada je tinejdžer, malo je poblesavio, ali naša pozicija je teška, to hoću da znate. Sva prava koja Ukrajina recimo ima, mi nemamo i tako. Naše je da uradimo sve da čuvamo stabil nost, ako možemo možemo, ako ne ništa. Ja brinem, pre svega, zbog onoga što se dešava na ternu. Svaki dan imate lov na Srbe. Da li iko zna zašto su uhapšeni Srbi, niko ne zna. 

Na pitanje o evropskim predstavnicima, predsednik odgovara:

– Mogu da kažem da su oni uradili sve što je u njihovoj moći, šta će se dalje dešavati, mnogo manje zavisi i od Borelja i od nas već od onih koji nisu zainteresovani za deeskalaciju. U životu ne možete na sve da utičete, nešto možete, nešto ne. Moramo da razumemo koliko je to važno.

- Plašim se da je sve otišlo predaleko. Mnogi to vide, ali se plaše čuvara kolevke i neposlušnog tinejdžera. Nemamo kud, moramo da budemo uz svoj narod na KiM. Moramo da budemo i uz poštovanje Povelje UN, i Rezolucije 124. Naš narod mora da se drži hrabro, kao što su se uvek držali - zaključio je predsednik Srbije.