25.06.2023.

14:44

Foto: prinstscreen/RTV

Vesti

NA KOSOVU I METOHIJI NEĆE BITI NAPRETKA BEZ ISPUNJENJE SPORAZUMA! Ovo poručuje ambasadorka Švedske u Srbiji

- Svaki budući napredak mora početi implementacijom prethodnih sporazuma - naglasila je Ben David. 

- Nažalost, vraćamo se sad nekom kriznom menadžmentu. Mi, EU, zajedno sa SAD, radili smo, bez prestanka, u pokušaju da poguramo proces normalizacije. Nadali smo se posle Ohrida da smo na pravom putu, ali se to nije desilo. Sada je važno da se situacija deeskalira, da se svi vrate pregovaračkom stolu, da imamo nove izbore na severu tzv. Kosova i da se prethodni sporazumi poštuju i implementiraju - navela je Ben David u intervjuu za "Politiku".

Ambasadorka je ukazala da su odnosi između Srbije i Švedske veoma dobri, dok je u oblasti trgovinske razmene, prošle godine zabeleženo povećanje od oko 25 odsto.

Podsetila je na nekoliko bilateralnih poseta, ali i da na to da je švedski premijer učestvovao na prvom Samitu EU ikada na Zapadnom Balkanu u decembru 2022. neposredno pre nego što je počelo predsedavanje Švedske Evropskoj uniji.

- U oblasti trgovinske razmene i povezivanja biznisa stanje je veoma dobro. Tokom prethodne godine zabeležili smo povećanje bilateralne trgovinske razmene za oko 25 odsto i broj švedskih i mešovitih švedsko- srpkih kompanija se povećava. Danas imamo više od 200 švedskih i  kompanija sa mešovitim kapitalom koje posluju u Srbiji i upošljavaju preko 10.000 ljudi - rekla je Ben David.

Ona je navela da švedsko angažovanje i prisustvo u Srbiji ima primarni cilj da podrži Srbiju u približavanju na putu ka članstvu u EU i da je Švedska danas među najvećim donatorima kada je je u pitanju zaštita životne sredine.

Primetila je da je zbog rata u Ukrajini obnovljen fokus na Zapadni Balkan i ostale zemlje kandidate, kada je reč o članstvu u Uniji.

- Poruka koju Švedska može da uputi, kao doskora predsedavajuća EU, jeste da Srbija iskoristi ovu priliku i mogućnosti, jer postoji obnovljeno interesovanje za proširenje - istakla je Ben David.

Navodeći da je novi energetski paket pomoći EU Srbiji vredan 165 miliona evra, kazala je da je Srbija jedan od najvećih primalaca podrške iz EU na svetu, dok su firme iz EU najveći investitori u Srbiji.

Dodala je da je partnerima iz EU potrebno ukazati da moraju da zauzmu jasan stav i naprave geopolitički izbor, kao i da je promenjen međunarodni reljef zbog potpune invazije Rusije na Ukrajinu.

- Ovo je momenat kada se pokazuje da ste deo evropskog projekta. Nemojte misliti da neko nije osetio teret posledica rata u Ukrajini. Mi smo svi to osetili, u Švedskoj je inflacija veoma visoka, oko 11 ili 12 odsto, novčanici su se istanjili - istakla je ambasadorka.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji bile efikasne, Ben David je istakla da jesu, kao i da su one izraz kolektivne volje i političkog i moralnog stava.

- Ekonomska šteta je usmerena ka vladi, oligarsima, svim ekonomskim činiocima države prema kojoj su sanckije uvedene. To je izraz želje da se ni na koji način ne doprinosi ruskoj ratnoj mašineriji - zaključila je Ben David.