26.06.2023.

07:15

Foto: printscreen

Vesti

KURTI POKUŠAVA DA NAS UVUČE U RAT SA NATO! Predsednik Vučić raskrinkao albanskog ekstremistu

Aljbin Kurti želi da izazove rat i uvuče Srbiju u sukob sa NATO. On će, bez obzira na cenu, izbegavati i formiranje Zajednice srpskih opština. On je enverista, marksista, anarhista. Sve što ja želim da izbegnem, on to hoće.

Ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u "Novom jutru" na TV Pink i dodao da kriza na severu Kosova još nije dostigla svoj vrhunac.

Stižu nam dronovi

Vučić je ukazao da tzv. "kosovske bezbednosne snage" ne bi ni smele da postoje, ni po Kumanovskom sporazumu, niti po Rezoluciji SB UN 1244, ali i pored toga, ne samo da postoje već ih, pre svega, Turska naoružava.

- Turci su ozbiljno naoružali KBS, koji ne sme da postoji po međunarodnom pravu. I baš ih briga za međunarodno pravo. Oni prave svoju vojsku koja ne sme da postoji. Oni kažu da se to promenilo zbog činjenice da su postali nezavisni. A nezavisni su po pravu jačeg, koje je proisteklo iz agresije. Mi smo zato odbili da kupimo "bajraktare" (bespilotne letelice, prim. ured.), zato što su ih dali Prištini. Nećemo da sarađujemo sa njima na taj način. Stigle su nam nedavno kineske bespilotne letelice, CH-90. Za pet meseci stiže nam do 1.000 dronova-kamikaza koje smo naručili na Bliskom istoku, da odvratimo potencijalnog agresora - kazao je predsednik, dodajući da je "naša vojska stotinu puta jača, a policija stotinu puta spremnija, jer moramo biti na oprezu".

On je napomenuo i da nije jednostavno ići u Brisel na razgovore i trpeti sve moguće pritiske iako nije kriv za situaciju koja se događa u južnoj pokrajini.

- S jedne strane je pritisak Srba koji traže zaštitu, a ne možete da im pružite. Ključni akteri i na Zapadu jasno znaju da je glavna krivica na Prištini, ali neće to svi da prihvate. A na razgovore mora da se ide da ne bismo mi bili krivi - istakao je predsednik Srbije.

Zatočeni Srbi zverski pretučeni

Oficir za vezu Dejan Pavićević, koji je obišao uhapšene Srbe na Kosovu i Metohiji, opisao je zverstva koja su pripadnici tzv. kosovske policije sprovodili nad našim zatočenim sunarodnicima.

Nad uhapšenim Srbima vršeno je "bestijalno iživljavanje" u kojem je Milun Milenković Lune najgore prošao i ima čak šest kopči na glavi.

- Što se tiče Luneta Milenkovića, ja ne vidim drugi način nego da se to delo kvalifikuje kao pokušaj ubistva. Sva je sreća što je taj čovek ostao živ. Njega su udarali u glavu kundakom, šutirali ga. Da nije sportista, on živ ne bi bio - rekao je Pavićević i dodao da je u izveštaju napisao da je na uhapšenima video i hematome po stomacima i poderotine na rukama od vezivanja.

Vučić je još jednom upozorio da se nalazimo u teškoj situaciji zbog ludila Aljbina Kurtija, ali da moramo da prenebregnemo sve probleme.

- Ne očekujem njihove provokacije na Vidovdan. Nije život jedan dan, makar bio i Vidovdan. Videćemo koliko možemo da izdržimo pritisak. Kaže jedan od ovih Autokomanda-patriota da se mnogo Srba iselilo sa KiM. Pa iselili su se i iz Srbije. Iseljava se više Albanaca. Zabranjen je uvoz robe na KiM i kada dođe Srbin, oni mu uzmu reket i mora da plati da bi mogao da prođe. Ništa dole nije naivno i nevino kako izgleda - kazao je Vučić.

Licemerje Zapada

Predsednik je prokomentarisao i fotografiju na kojoj se vidi kako ministar tzv. nepriznate države Dželjalj Svečlja prevrće Euleksov džip.

- To je slika kompletnog licemerja kolektivnog Zapada, mnogo više nego sramota Svečlje. On je radio isto što i danas radi. To govori o dvostrukim standardima, licemerju EU i SAD - kazao je Vučić, upitan za činjenicu da Svečlja zbog zastarelosti dela neće krivično odgovarati zbog huliganstva od pre deset godina.

- Ne goni ga tužilac ni takozvani kosovski, a ni evropski, a gone Srbe koji ništa od toga nisu uradili. Kada pitate kako je to moguće, nema, a ni neće biti odgovora - dodao je Vučić.

Kazao je da emotivno uvek kažemo da je to nefer i nepravedno prema nama, ali nas to neće spasiti.

- Moramo da se suočimo s tim i da je realnost da pravde za Srbe nema, da naša suza nema roditelja na Zapadu. Nemojte da imamo bilo kakvih iluzija. Ali borimo se i uspevamo da se sačuvamo u međunarodnoj zajednici - naglasio je on.

Predato 100.00 komada oružja

Predsednik je izjavio i da je zaključno sa jučerašnjim danom prikupljeno 100.000 komada oružja različitog kalibra i minsko-eksplozivnih sredstava i čak četiri miliona komada municije.

- Neće biti novog produženja roka, posle kojeg će se krenuti u opsežnu akciju protiv nelegalnog i provere legalnog oružja - poručio je on.

Podsetimo, MUP Srbije je produžio rok do ponoći 30. juna za predaju oružja bez kazni.