27.06.2023.

07:00

Foto: AP/Tanjug

Vesti

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI NE PRESTAJE: Kurti divlja, a Zapad ćuti

Tresla se gora, rodio se miš! To je u najkraćem epilog jučerašnjeg sastanka šefova diplomatija država članica Evropske unije koji je hitno zakazan zbog stravičnog terora takozvanog 'kosovskog premijera' Aljbina Kurtija!

Kurti i dalje u pritvoru drži Srbe sa severa Kosova koje je uhapsio bez dokaza i brutalno ih pretukao, a na pomenutom sastanku ministara EU, na kojem je trebalo da se priča o konkretnim koracima za smirivanje tenzija, nije donet nijedan formalni zaključak ili odluka!?! Uprkos tome što je šef EU diplomatije Žozep Borelj najavio da će na sastanku zatražiti hitnu deeskalaciju situacije na severu KiM, uključujući i povlačenje 'kosovskih specijalaca' i lažnih gradonačelnika, ništa od toga se nije desilo!

'Razmena mišljenja'

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, šefovi diplomatija članica EU juče su 'razmenili mišljenja' o dijalogu Beograda i Prištine, a Borelj im je dostavio izveštaj o nedavnim sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i 'kosovskim premijerom' Aljbinom Kurtijem.

Uprkos svemu, diplomatski izvori navode da se ne očekuju nikakvi formalni zaključci ili odluke, već samo rasprava o merama koje evropski blok može preduzeti kako bi 'uverio strane da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija'!?!

- Kosovo i Srbija su visoko na agendi Evropske unije ovih dana - poručio je Borelj uoči sastanka, ali se sve završilo na tome.

Informer

Žozep Borelj

Komentarišući dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali i nedostatak adekvatne reakcije međunarodne zajednice, direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da teror u pokrajini nije zabeležen nigde u Evropi.

- Kurtijeva je ideja da za Srbe na Kosovu i Metohiji stvori ambijent u kojem je njihov opstanak nemoguć. Ako se ovako nastavi, ne vidim mogućnost da se izbegnu oružani sukobi. Zabrinut sam, moglo bi doći do ozbiljne eskalacije situacije. Umesto da idemo ka deeskalaciji i suživotu, idemo ka ozbiljnijem konfliktu. Nikad nije bila teža situacija na Kosovu i Metohiji nego sada. Svakodnevno se potvrđuje da se želja Srbije za očuvanjem stabilnosti i mira zloupotrebljava, a ceo region izložen je dvostrukim standardima Zapada. Oni bi mogli da dovedu Kurtija u red da zaista žele - ističe Miletić.

Informer

Dejan Miletić

Mesec dana Kurtijevog terora

* Uhapšeno je osam Srba, dok je jedna osoba puštena uz kauciju
* Prvi put posle 1999. godine, Vidovdan neće biti obeležen na Gazimestanu, već u porti manastira Gračanica jer je Priština planirala nova hapšenja
* Takozvani 'kosovski specijalci' su i dalje na punktovima pored magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Jarinje i u nelegalnim bazama na severu
* Posle upada 'specijalaca' u opštinske zgrade, 26. maja, i početka protesta Srba, 29. maja došlo je do sukoba pripadnika Kfora i Srba
* Povređeno je više od 50 građana, od kojih jedan iz vatrenog oružja, i 30 stranih vojnika
* Takozvane 'kosovske bezbednosne snage' izvele su 'marš' u južnom delu Mitrovice i pretile da će ući u severni deo grada

Prema njegovim rečima, umesto toga traje konstantni pritisak na srpski narod i trenutno bi samo jedna iskra mogla da napravi sukob koji bi značio paljenje Evrope.

- Konfliktima i pritiscima na srpski narod pravda se prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji. Stiče se utisak da bi oni odavno zapalili region da Srbija ne štiti stabilnost i mir. Kurti svoju politiku neće menjati, jer ne trpi nikakve sankcije i uz sve pomera granicu eskalacije - upozorava Miletić.

Informer

* Dalibor Spasić
* Dušan Obrenović
* Milun Milenković Lune
* Nemanja Vlašković
* Uroš Vukašinović
* Dragiša Milenković
* Nenad Orlović

Prihvaćen alibi

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je trebalo da SAD i EU na prva hapšenja Srba donesu mere koje bi sprečile svako naredno privođenje.

- Pribojavam se da ćemo u epizodama imati nešto slično 'Oluji' iz 1995. godine, samo što će akteri biti 'kosovski policajci' i paravojnici koji se zovu ROSU. Vojnici Kfora štitiće samo sebe, a naše bezbednosne snage, besne, ljute i spremne, moraće da se uzdrže kako ne bi ušle u sukob sa NATO paktom. Toga se plašim, bio sam savremenik toga. Albanski 'policajci i vojnici' to rade mnogo perfidnije nego Hrvati, koji su u 'Oluji' za pet dana proterali Srbe. Nema sistematskog napada na više ljudi, nema čak ni žrtava, ali ima poruka da Srbima nije mesto na Kosovu - podvlači Stanković, dodajući da je tolerancija Zapada za Kurtija prevelika.

- Bez obzira na sve verbalne osude, ne postoji nešto što bi Kurtija sankcionisalo i osujetilo buduće akcije. Iz dana u dan vidi se sistematičan pritisak Prištine na Srbe, a prihvaćen je svaki alibi Kurtija. Da postoji minimum nepristrasnosti međunarodne zajednice, bili bi bliži tome da dođemo do rešenja, da se razgovara, pregovara, usklađuju interesi, da se pacifikuju odnosi između Srba i Albanaca - zaključuje Stanković.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kome je rekao da se Beograd ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage 'kosovske policije' svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu.

- Državni sekretar Blinken insistirao je na smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije i u potpunosti podržao evropski plan za deeskalaciju. Vučić je rekao i da su ostavke i hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Kosova, kao i specijalnih snaga 'kosovske policije' od ključnog značaja za smirivanje tenzija - saopšteno je iz Predsedništva.