27.06.2023.

11:01

Foto: printscreen

Vesti

OSLOBAĐANJEM TZV. KOSOVSKIH POLICAJACA OTKLONJENA ODGOVORNOST SRBIJE ZA SITUACIJU NA KIM! Milivojević o trenutnoj situaciji na severu pokrajine

Milivojević je ocenio da je sud dobro postupio, ali da će dalji postupak pokazati koliki je stepen njihove odgovornosti.

- Mislim da je to dobra odluka suda, čime se ne dovodi u pitanje sudski postupak u Srbiji i njihova odgovornost. Pušteni su na slobodu i time je na neki način otklonjena mogućnost da Srbija bude optužena za bilo šta - rekao je Milivojević za Tanjug, a prenela je "Politika". 

Kada je reč o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i učestalom hapšenju Srba, Milivojević ukazuje da se ne dešava ništa novo i da je na delu politika prištinskih vlasti koja traje već dve godine "da se po svaku cenu potvrdi državnost tzv. Kosova".

- Težnja je da se ostvari dominacija na severu KiM. Pokušaj je bio i sa tim nelegitimnim izborima i sa rezultatima koje smo videli kakvi su i sa pokušajem da se instaliraju ti gradonačelnici, a da se posle primenom mehanizama vlasti ostvari puna kontrola na severu KiM, to je bio cilj od kojeg Kurti ne odustaje i u tom smislu nema nikakve promene. Kao što nema promene ni kada je reč o merama koje preduzima, tenziju diže i podiže stepen eskalacije skoro do samog sukoba - rekao je Milivojević.

Kometarišući nedavnu izjavu komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja da je potrebno održavanje novih izbora na severu tzv. Kosova, Milivojević ukazuje da tokom njegovog govora nije bilo reči o obavezama Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

To, dodaje, govori da se prištinska i srpska strana ne tretiraju podjednako u podeli odgovornosti za dešavanja na Kosovu i Metohiji i da je Srbija i dalje pod nekom vrstom pritiska.

- Na Srbiju se vrši pritisak kako bi i ona participirala u odgovornosti zajedno sa prištinskom stranom, a time da se na neki način amnestira prištinska strana od mera i poteza koje čini. Ponovo imamo na sceni dvostruke standarde, imamo pokušaje da se i srpska strana dovede u istu ravan kao i kosovska. Nemamo mere, imamo verbalna zalaganja - naveo je Milivojević.

Na pitanje da li misli da će se ipak održati izbori na severu, Milivojević ocenjuje da je jasno da će EU u narednom periodu insistirati na tome i ponavlja da je to teško prihvatljivo za srpsku stranu, jer nema ni reči o ZSO, niti garancija za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji. 

- Bojim se da je ovo teško prihvatljivo za Srbe na KiM, jer bez ZSO nemaju ključne garancije za svoj normalan život, za učešće u političkom životu, izlazak na izbore. Smatram da bez ZSO i vraćanje u prethodno stanje, uključujući i angažman prištinskih vlasti sa policijom, snagama bezbednosti i represijom teško da može biti deeskalacije i normalizacije stanja i vraćanje dijalogu - ocenio je Milivojević.