27.06.2023.

16:17

Foto:

Vesti

PREDSEDNICI OPŠTINA NA SEVERU ODMAH DA PODNESU OSTAVKE! Haradinaj uputio zahtev vladi tzv. Kosova: Razmotrite Blinkenove savete!

On je u objavi na Fejsbuku napisao da to znači momentalno uklanjanje specijalnih jedinica iz opštinskih objekata, ostavke aktuelnih gradonačelnika, raspisivanje novih izbora i sprovođenje briselskog i ohridskog sporazuma.

Tražim od Vlade tzv. Kosova da razmotri savet američkog sekretara Blinkena i svih naših saveznika za povratak normalnosti na severu od danas. To znači da se specijalne jedinice odmah povlače iz objekata opština na severu i da nastavljaju sa svojim zakonskim obavezama za održavanje reda i mira u ovom delu zemlje; da predsednici opština sa poslednjih tamošnjih izbora odmah podnesu ostavke; da raspišu slobodne izbore u ove četiri opštine, u skladu sa zakonskim okvirom tzv. Kosova, uz učešće svih, bez uslova i uz međunarodne garancije; da se premijer Kurti vrati primeni Briselskog i Ohridskog sporazuma, u skladu sa Ustavom tzv. Kosova. Razvoj događaja ulazi u opasnu fazu i vreme ističe - istakao je Haradinaj.