29.06.2023.

15:11

Foto: "Kosovo onljan"

Vesti

Alžir principijelno podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije! Dačić u razgovoru sa ambasadorom Mahrazom

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačič je tokom sastanka potvrdio stav Srbije o potrebi mirnog rešavanja svih sporova, uključujući i pitanje Zapadne Sahare i ponovio podršku Srbije naporima procesa koji vode Ujedinjene nacije da se to pitanje reši u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN, a u cilju postizanja pravednog i trajnog rešenja.

Dodaje se da je Dačić zahvalio Mahrazu na podršci koju je Alžir pružio kandidaturi Beograda za Specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 i čestitao toj zemlji na izboru za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Sastanak Dačića i Mahraza dolazi nakon uspešne posete alžirskog ministra inostranih poslova i dijaspore Ahmeda Atafa Srbiji, kojom je otvorena nova etapa u odnosima dve tradicionalno prijateljske zemlje. Dačić i Mahraz su se saglasili da je tokom posete alžirskog šefa diplomatije postignuta potpuna saglasnost dveju strana o potrebi jačanja političkog dijaloga, razmeni poseta na najvišem nivou i unapređenju ekonomske, kulturne, prosvetne i svake druge saradnje, a u skladu sa dogovorenim planom i mapom puta - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je, u tom smislu, obostrano istaknuta važnost što skorije posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Alžiru što bi, kako ocenjuju, dalo snažan podsticaj sveukupnom razvoju odnosa, posebno na ekonomskom planu.