30.06.2023.

07:46

Foto: Informer

Vesti

SAD potvrdile da Svečlja laže: Odluka o Civilnoj zaštiti i Severnoj brigadi NIJE DONETA u dogovoru s nama

– Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize – navedeno je u odgovoru.

Ukazano je i da SAD osuđuju, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad trupama Međunarodne mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

– Odgovorni za napade treba da budu procesuirani – poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost – precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Vlada privremenih prištinskih institucija u četvrtak je terorističkim proglasila „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu „, tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu KiM i da predstavljaju pretnju „ustavnom poretku i bezbednosti“.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je posle sednice tzv. vlade izneo tvrdnju da je Priština odluku da Civilnu odbranu i Severnu brigadu proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

– Mi kontinuirano koordiniramo sa svim našim saveznicima, ponekad se slažemo, a ponekad se ne slažemo. Bez sumnje smo koordinisani za ovaj korak – rekao je Svečlja i dodao da će vremenom sa strateškim partnerima podeliti detalje tog procesa, preneo je portal Kaldžo.

Međutim, navodi Svečlje da je odluka doneta u koordinacija sa međunarodnim partnerima je laž, što su potvrdile i Sjedinjene Američke Države.