30.06.2023.

11:21

Foto: Informer

Vesti

Brisel sproveo novu meru protiv Prištine! Evo o čemu je reč

Taj Sporazum je obuhvatao saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, a u ime Srbije potpisao ga je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Sporazum o Programu Evropske unije, Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom omogućilo bi se pravnim subjektima Srbije učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.