05.07.2023.

14:39

Foto: printscreen

Vesti

Zbog težine optužbi reagovao i Dačić! Odbacujemo tvrdnje Kerns, koja je optužila SPC za šverc oružja na KiM

Zbog težine tvrdnji, Dačić je podvukao da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije postupa sa punom ozbiljnošću i odgovornošću i očekuje više informacija i hitnu proveru pomenutih tvrdnji, kako od britanske strane, tako i od drugih nadženih organa, uključujući misiju KFOR, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije naglasio je da će na takve stvari Srbija uvek reagovati, štiteći svoje državne i nacionalne interese, navodi se u saopštenju. Eparhija raško-prizrenska je u utorak saopštila da je duboko zabrinuta zbog izjave Ališe Kerns, koja je u izlaganju u britanskom parlamentu izjavila da se oružje kolima Hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz centralne Srbije u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Eparhija je zatražila da KFOR hitno proveri optužbe Kernsove, ocenjujući ih veoma opasnim, jer kriminalizuju Srpsku pravoslavnu crkvu, a pojedini prištinski mediji ih već koriste sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

Kfor je ranije danas saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju oružja u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vozilima hitne pomoći, a preko administrativnih prelaza u pokrajini.