07.07.2023.

07:00

Foto: printscreen

Vesti

Kurti čisti Kosovo od Srba: Dramatično upozorenje predsednika Vučića

Takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti uz pomoć svojih zapadnih mentora sprovodi tiho etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije! Posle jezive kampanje kriminalizacije svih Srba sa severa pokrajine, režim u Prištini uz pomoć stranaca udario je i na Srpsku pravoslavnu crkvu i naš zdravstveni sistem, dva stuba opstanka i ostanka Srba na KiM!

Ovo je juče rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se obratio naciji iz zgrade Predsedništva. Vučić je upozorio i da je režim u Prištini započeo drugu fazu progona Srba iz južne pokrajine, raspoređivanjem svojih snaga na određene punktove kako bi sprečio dopremanje hrane i lekova iz centralne Srbije! Zbog svega ovoga predsednik države je najavio da će tražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

- U toku je opšti napad na Srbe! Jasno nam je da su se stvari otrgle kontroli, Srbija je saterana uza zid! Želim da obavim ozbiljne razgovore i da kažem šta je ono što možemo, a šta više ne možemo. Od Saveta bezbednosti tražićemo odgovor ko ima dužnost da zaštiti Srbe, da li je to Kfor ili neko drugi - istakao je Vučić.

Informer

 

Unose potpuni strah

Prema njegovim rečima, Srbija je ispunila sve da do deeskalacije situacije dođe, Evropska unija pokušava da, koliko je to moguće, traži smirivanje tenzija, ali je, uprkos tome, na delu akcija tihog pogroma Srba koja je počela u Štrpcu.

- Danas se naša zemlja nalazi u najtežoj situaciji, ne svojom krivicom, zbog svakodnevnih aktivnosti režima u Prištini i onih koji blagonaklono gledaju na tiho etničko čišćenje Srba na KiM. Ta akcija progona i pogroma dobro je organizovana, planirana i suštinski podržana od međunarodne zajednice. Doneli su odluku da svi viđeniji Srbi koji bi mogli da budu tačka otpora režimu u Prištini moraju da budu pohapšeni ili ubijeni. Ta akcija počela je u Štrpcu još 2021. godine. Tada su uhapšeni Bratislav Nikolić Braca i Saša Milosavljević... Štrpce je obezglavljeno i tamo niko ne sme da podigne glavu, bar oni tako misle. Ljudi su u pritvoru već godinu i po dana, a uhapšeni su zbog navodne zloupotrebe službenog položaja. Ne postoji takav slučaj u svetu! Ćuti Euleks, ćuti međunarodna zajednica... Ja ne mogu da ćutim! Ne mogu da učestvujem u progonu našeg naroda! - naglasio je Vučić, dodajući da je potom nastavljeno hapšenje Srba bez ikakvih dokaza.

- Uhapšeni su i Dušan Arsić i Časlav Jović. Jedan je u pritvoru u Mitrovici, drugi u Podujevu. Miljan Jovanović je pušten uz obrazloženje da je došlo do 'greške u identitetu'. Ova kriminalizacija bila je jeziva! Video sam premijere pojedinih zapadnih zemalja da pričaju o navodnim napadima na novinare na KiM, a treba da ih bude sramota što se nisu setili da pitaju kako je Dragiša Galjak. Jeste li čuli da neko pita ko je Dragiši Galjku, Srbinu iz Kosovske Mitrovice, pucao u leđa?! On je kažnjen jer je nosio infuziju i lekove, uhapšen je, prebijen i kažnjen! - kazao je predsednik Srbije.

Kurti naredio 'specijalcima' upad u centralnu Srbiju!?!

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković održao je juče kasno po podne vanrednu konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je 'kosovska policija' Aljbina Kurtija, naoružana do zuba, ponovo upala na teritoriju centralne Srbije!

- Policijski službenik uočio je juče kako se brzo kreće policijsko vozilo tzv. 'kosovske policije' ka selu Breznica. To vozilo je jurilo beli kombi i sa drumskog puta je skrenulo i otišlo u pravcu sela. Na skretanju vozilo je zastalo, suvozač je izašao i pogledom ispratio kuda je otišao kombi. Naša policija je krenula u pravcu pripadnika 'kosovske policije' kako bi ih sprečili da vršljaju po Srbiji. Oni su to videli i brzo krenuli ka Kosovu i Metohiji. Evo još jednog dokaza da 'kosovska policija' ulazi na teritoriju centralne Srbije i krši sve sporazume - rekao je Petković.

Šef države je istakao da je posle kriminalizacije Srba počeo drugi deo akcije, u kojoj režim u Prištini pokušava da blokira i zastraši Srbe raspoređujući svoje snage na punktove.

- Zauzeli su Jarinje, Šarpelj, Tusnice, Bare, Lešak, Belo Brdo, Dren, Jošanicu, Slatin, Bistrički most, Gazivode, Banje, Zlatare, Zvečan, Kosovsku Mitrovicu, Brnjak, Lučki most... Ovo su sve tačke na kojima žele da onemoguće dopremanje srpske robe, hrane, lekova... Tako žele da unesu strah u svaku srpsku kuću! - upozorio je Vučić, dodajući da istovremeno s ovim 'policijskim akcijama' Priština i njeni mentori uvode napad na dva stuba srpskog naroda na KiM, a to su SPC i zdravstvo.

- Britanska poslanica Ališa Kerns optužuje SPC da švercuje oružje na Kosovo kolima Hitne pomoći i navodno sprovodi istragu. Ne brini, gospođo, već sprovodimo istragu protiv tebe, da vidimo na osnovu čega si sve te laži iznosila, ko te sve plaća. Istine radi, zaustavljano je i pretresano svako sanitetsko vozilo u kom su bili čak i operisani ljudi, čak i pod rotacijom, maltretirano je medicinsko osoblje, sa ciljem da se uruši zdravstveni sistem Srbije na Kosovu i Metohiji. Pripadnici 'kosovske specijalne jedinice' su u Štrpcu 20. februara upali u vozilo Hitne pomoći i izbacili pacijentkinju, satima su ih zadržavali! Naravno, nisu pronašli ništa... A u našim razgovorima bio je tu i Miroslav Lajčak, Kurti je rekao da postoji samo jedan neprijatelj opasniji od Aleksandra Vučića, a to je SPC! - rekao je Vučić.

Informer

 

Poslednja opcija

Govoreći o daljim planovima države, predsednik je istakao da su prioritet sastanak sa predstavnicima NATO i zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

- U toku je opšti napad na Srbe! Čekali smo da vidimo bilo kakav korak ka ozbiljnijem formiranju ZSO, ništa nismo videli. Čekali smo da vidimo korak ka oslobađanju nevinih ljudi, ni to nismo videli. Ovo je najdirektniji i najbrutalniji poziv na etničko čišćenje. Jasno nam je da su se stvari otrgle kontroli, Srbija je saterana uza zid! Zahtevaću sastanak sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, a onda upućujemo zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kao poslednju opciju. Tražićemo da momentalno na terenu onemoguće dalje delovanje svih prištinskih bezbednosnih struktura na severu KiM. Drugo, zahtevaćemo demilitarizaciju svih albanskih formacija u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN - istakao je Vučić, dodajući da se Srbija ne sprema ni za kakve ratove, ali da se moramo sačuvati od svih koji bi potencijalno želeli da ugroze njen integritet i suverenitet.

- Srbija je učinila sve da dođe do deeskalacije. Sledeće nedelje najverovatnije ću potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, jer je vitalni nacionalni interes države u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena - najavio je Vučić.

Očekujemo 4,5 milijardi evra stranih investicija!

Predsednik Vučić pozvao je Vladu Srbije da se posveti rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), rekavši da je država u prvih šest meseci ove godine imala dobar priliv direktnih stranih investicija u vrednosti od 2,122 milijarde evra, što je za 31 odsto više nego prošle godine u istom periodu.

- Uvek se sve ubrzava u trećem i četvrtom kvartalu, pa verujemo da ova godina može da bude rekordna i da ukupan priliv investicija premaši 4,5 milijardi evra, što bi bilo izuzetno. Sve je veći udeo azijskih investicija, iz Kine i Japana, dok se udeo nekih drugih u ukupnim investicijama smanjuje. Molim Vladu da se ulaže u rudarstvo, kopanje uglja, posebno da se usredsredimo na građevinarstvo... - rekao je Vučić.