18.07.2023.

11:38

Foto: Miloš Rafailović, Pexels

Vesti

Linta: Hrvatski mediji objavili najbrutalnije neistine o Milanu Martiću!

Županijski sud je 2020. godine u odusutnosti nepravosnažno osudio Milana Martića na sedam godina zatvora za navodno raketiranje Karlovca. Haški tribunal ga je nepravedno osudio na sramnih 35 godina zatvora za navodni planski progon, ubistva i druga nečovečna dela protiv Hrvata.

Puna istina je da Milan Martić nije angažovao nijednog pravnog zastupnika vezano za suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu koji se vodi u odsustvu. Takođe, puna istina je da je advokat po službenoj dužnosti Tihomir Rubeša apsolutno bez znanja Milana Martića napisao žalbu na presudu Županisjkog suda u Zagrebu i prezentovao je pred Vrhovnim sudom Hrvatske. Vrhunsko je licemerje da je Milan Martić u žalbi tobože navodio kako je Županijski sud povredio odredbe Krivičnog zakona  u njegovom slučaju, a nije u slučaju Mile Čeleletića.

Vrhovni sud Hrvatske je odlučio, uprkos važećim pravnim propisima, da dozvoli da se Milanu Martiću i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Krajine Mili Čeleketiću sudi u odsustvu. Po važećem zakonu suđenje u odsustvu je moguće samo kada je optuženi u bekstvu, a ne na izdržavanju kazne kao što je u slučaju Milana Martića. Zbog toga je Milanu Martiću, na nezakonit način, određen advokat po službenoj dužnosti Tihomir Rubeša koji postupa bez njegove saglasnosti i bez konsultacija s njim.

Važno je naglasiti da suđenje Milanu Martiću u odsustvu, u predmetu gde se već vodio postupak na osnovu istih okolnosti u Haškom tribunalu, predstavlja kršenje univerzalnog načela ne bis in idem (ne dva puta o istoj krivičnoj stvari). Naime, protiv lica prema kojem je pravnosnažno okončan krivični postupak ne može se ponovno pokretati postupak za isto krivično delo.

Linta navodi da je suđenje Milanu Martiću u Hrvatskoj jedno od mnogih politički motivisanih sudskih procesa protiv krajiških Srba. U pitanju je jedan od brojnih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano odnosno u funkciji opravdanja lažnog mita o Domovinskom ratu i odvraćanja prognanih Srba da masovnije odlaze na svoja ognjišta.