19.07.2023.

09:44

Foto: printscreen

Vesti

Očekujem nastavak pritisaka na Srbiju! Milivojević uoči današnjeg sastanka u Briselu

- Sve pozicije, i Beograda i Prištine i pregovarača uoči nastavka pregovora su jasne - navodi Milivojević.

Kako ističe, Priština neće promeniti svoj stav, i insistiraće na tome da već radi na deeskalaciji pozivajući se na, kako kaže, navodne ustupke.

- Insistiraće na implementaciji takozvanog Ohridskog sporazuma. Beograd će tražiti povlačenje kosovskih specijalaca, oslobađanje uhapšenih Srba i formiranje Zajednice srpskih opština - dodaje Milivojević.

Prema njegovim rečima, mnogo zavisi od evropskih posrednika, koji su takođe svoju poziciju rekli.

- Lajčak je rekao da traži deeskalaciju, bezuslovno organizovanje novih izbora i razgovore o primeni Osnovnog sporazuma. Treba očekivati da će se na spomenutim linijama razgovarati. Naravno da srpska strana ne može da prihvati da razgovara o Ohridskom sporazumu pre nego što dođe do deeskalacije i dok se sve ne vrati u prethodno stanje. ZSO je uslov svih uslova - napominje Milivojević.

Ističe da očekuje da će se ponoviti zahtev obema stranama.

- Iako srpske krivice nema, insistiraće se na Ohridskom sporazumu i ponoviće se razumevanje za prištinsku stranu jer, navodno preduzima korake. Nema novih momenata ako nema deeskalacije u suštinskom smislu, povlačenje svih snaga i prestanak da se nametne političko rešenje silom. A to znači da se ostave gradonačelnici, kao i da ostanu neke policijske snage - naveo je Milivojević.

Napomenuo je da nema nikakvih uslova da Srbi idu na izbore bez ZSO.

Prostor za optimizam, smatra Milivojević, postoji jedino po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština.