23.07.2023.

10:05

Foto: printscreen/"Kosovo onlajn"

Vesti

Prolivena krv nevinih srpskih žetelaca u Starom Gracku vapi za pravdom! Srpska koordinacija uputila apel

- Tog 23. jula 1999 godine, u prisustvu više desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu, albanski zločinci – pripadnici OVK, streljali su na žetelačkom polju a potom masakrirali 14-oro Srba, meštana sela Staro Gracko. Najmlađa žrtva Novica Janićijević, imao je samo 17 godina. Žrtve su bile 'krive' samo zato što su bile srpske nacionalnosti i zato što što su sakupljale svoju letinu - navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

Dodaju da ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici OVK niko nije odgovarao.

- I danas, više od 24 godine od ustanovljenja protektorata Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, na ovoj teritoriji vlada 'kultura' nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo vladavine prava i nepoštovanje elementarnih ljudskih prava Srba. Sećajući se srpskih žrtava u Starom Gracku i saosećajući sa porodicama žrtava, Srpska koordinacija i ovom prilikom ukazuje na istorijski neuspeh Unmika i Kfora, da sprovedu poveren mandat i da na Kosovu i Metohiji garantuju mir i bezbedno okruženje za sve stanovnike, kao i poštovanje osnovnih ljudskih pojedinačnih i kolektivnih prava za pripadnike srpskog naroda - ističu iz Srpske koordinacije.

Kako se dodaje u saopštenju Srpske koordinacije, prolivena krv nevinih srpskih žetelaca u Starom Gracku i danas, kao i pre 24 godina, vapi za pravdom koja će kad-tad stići počinioce ovog monstruoznog zločina.