27.07.2023.

06:27

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vesti

Šmit nema legitimitet, treba da napusti BiH! UN priznale da nisu birale visokog predstavnika!

Ovo su rekli sagovornici emisije "Tema dana" na Informer TV, komentarišući zahtev Željke Cvijanović da UN dostave rezoluciju po kojoj je biran Šmit i odgovor Gutereša da takav dokument ne postoji. Prema njihovim rečima, Šmit bi posle ovoga trebalo da napusti Sarajevo, a UN da imenuje novog visokog predstavnika onako kako pravila nalažu.

Profesor sociologije i član Senata RS Milomir Mučibabić kaže da su Srbi u Republici Srpskoj i te kako svesni dvostrukih standarda međunarodne zajednice.

- Nakon svega, može da se kaže da je gospodin Šmit bio dovoljno u BiH i da mu se pokaže put pod noge. Nije došao po uzusima, po pravilima. Sve rezolucije Ujedinjenih nacija ukazuju na to da Rusija i Kina nisu podržale da se sprovede u delo nešto što je neko drugi smislio. Već krajem 20. veka počela je demistifikacija svega, pa i UN. Istina je samo jedna. Ovu floskulu anglosaksonsko pravo je pretvorilo u svoju vrlinu. Sve što donesemo danas, sutra je već zastarelo. Pa i Rezolucija 1244 SB UN je doneta, a oni što su je doneli istog momenta počeli su da je krše - ističe Mučibabić.

Informer

MARIJA ZAHAROVA
PORTPAROL MSP RUSIJE

Kao stalni član Saveta bezbednosti UN, mi znamo da Kristijan Šmit nije bio, niti je sada visoki predstavnik u BiH.

Informer

 

Mlađen Cicović, šef Predstavništva RS u Srbiji, naglašava da je odgovor UN baš ovakav kakav se i očekivao.

- Nama je bilo jasno i pre pisma Željke Cvijanović da ćemo dobiti ovakav odgovor. Srpski narod potpuno je svestan dvostrukih standarda. Međunarodna zajednica ne želi da reši srpsko nacionalno pitanje, već da nas rasparča, ne uvažavajući istorijske činjenice. Ono što nije dobro i što je važno istaći jeste da su lideri devedesetih godina bili jedinstveni u sprečavanju onoga što je bila namera prema Srbima. Veoma je važno da i sada budemo jedinstveni i da se suprotstavimo svemu što ugrožava naš identitet - apeluje Cicović, dodajući da je veoma važno da Republika Srpska i Srbi rade na svom identitetu.

Informer

 

- Mislim da ćemo nakon pisma koje smo dobili znati da preduzmemo odgovarajuće korake. Zašto su visoki predstavnici dostavljali izveštaj UN ako ta institucija nije nadležna?! Dakle, jasno je da su u ovom slučaju odlučili da ne poštuju međunarodno pravo i svoje vlastite odluke, jer im u ovom trenutku ne odgovara. I kad čujete iz Republike Srpske poruku za samoopredeljenjem, to je poziv političkim liderima i Zapadu da se vratimo Dejtonskom mirovnom sporazumu - zaključuje Cicović.