02.08.2023.

08:57

Foto: Ata images

Vesti

Dijalog obesmišljen potezima Prištine, ne spominju formiranje ZSO, a traže smirivanje krize na KiM! Novo licemerje zvaničnika EU!

Neimenovani zvaničnik EU saopštio je da je Unija i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu lažne države i da poziva obe strane na hitnu deeskalaciju, jer situacija na KiM zahteva sve brže poteze i hitno pronalaženje rešenja, pošto očigledno zemlje članice EU gube strpljenje.

- Da bi se okončala sadašnja kriza, vanredni izbori moraju biti raspisani što je pre moguće u sve četiri opštine, i organizovani na sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. EU je uputila konkretne zahteve za deeskalaciju za obe strane. U deklaraciji od 3. juna, koju je prihvatilo svih 27 država članica, EU je jasno stavila do znanja da je spremna da preduzme odlučnu akciju u slučaju neuspeha deeskalacije - navode oni.

EU je pozdravila odluku lažne države Kosovo za trenutno smanjenje prisustva policije u opštinskim zgradama na severu i oko njih za 25 odsto, kao i posvećenost daljem smanjenju obima, nakon zajedničke bezbednosne procene tzv. kosovske policije, Euleksa, a ako je potrebno, i Kfora, ali se nigde ne spominju zahtevi Beograda, kao uslov svih uslova.

Komentarišući ove navode, politički analitičar Darko Obradović rekao je da su povod krize u južnoj pokrajini upravo postupci lažne države, koji su etnički motivisani.

Informer

 

- Spirala novonastale krize direktno je povezana s odnosom vlasti u Prištini prema Srbima na severu. Povod krize su unilateralne, etnički motivisane i štetne administrativne mere Prištine, čija je direktna kontramera postojanje ZSO. Prevremeni izbori, ukoliko budu održani, treba da budu prvi korak ka ZSO - kaže Obradović i objašnjava da je dijalog kao deeskalaciona mera obesmišljen potezima Prištine.

Fijasko Kurtijevih izbora u aprilu

Na Kurtijeve izbore u aprilu izašlo je svega 1.566 Albanaca i 13 Srba od ukupno 45.095 glasača, odnosno 3,47 odsto birača. Uprkos maloj izlaznosti, 'Samoopredeljenje' Aljbina Kurtija proglasilo je pobedu u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, dok je DPK, čiji je osnivač Hašim Tači, dobio najviše glasova u Zvečanu i Zubinom Potoku.