08.08.2023.

07:00

Foto: Shutterstock/Printscreen

Vesti

Nema dileme, Haški tribunal je bacio dokaze! Povampirili se zlikovci iz OVK, sada umešani u trgovinu organima u Ukrajini!

Ovo je napisala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u autorskom članku za "Rosijsku gazetu" i dodala da OVK i dalje funkcioniše, ali pod drugim imenom, i postoji mogućnost da je prisutna u Ukrajini kao plaćenička organizacija.

Kako ističe Zaharova, odavno je poznato da je Ukrajina postala jedan od svetskih lidera u "crnoj transplantaciji".

Informer

- Nakon početka specijalne vojne operacije, crno tržište organa se zahuktava, a ceo proces je postao lakši nakon što je kijevski režim usvojio zakon koji maksimalno pojednostavljuje aktivnosti transplantologa u zemlji. Nije lako poverovati u to, ali kako tvrde oni koji prodaju, srce može da bude isporučeno brzo za 25.000 evra, a bubreg za 12.000 - istakla je portparolka ruskog ministarstva i dodala da vlasnici ili saradnici ove "prodavnice" mogu da budu ljudi iz OVK.

Postoje dokazi

Govoreći o tvrdnjama Marije Zaharove, general-major u penziji Vladimir Lazarević navodi da se Haški tribunal svojski trudio da se zaboravi priča koju je pokrenuo Dik Marti sa dokazima o monstruoznim zločinima, trgovini organima na KiM i u Albaniji, u šta su uključene pre svega zapadne zemlje.

- Tu nema dileme, tu su dokazi. Mi smo Tužilaštvu Haškog tribunala nudili dokaze sa fotografijama snimljenim u Albaniji na kojima je pet terorista, svako u ruci, nosilo srpsku glavu pripadnika Prištinskog korpusa koje su kidnapovali i odveli u Albaniju. Mi smo identifikovali naše žrtve i nosioce tog zločina, sa imenima, prezimenima i funkcijama koje imaju u "kosovskim bezbednosnim snagama". Haški tribunal je bacio te dokaze - kaže Lazarević i dodaje da ova priča iz Ukrajine daje zeleno svetlo da se treba vratiti toj priči.

Jovanović: Ovo što je iznela Zaharova deluje uverljivo!

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da je pitanje zašto se Marija Zaharova ranije nije izjašnjavala o toj temi, jer taj problem traje skoro 30 godina.

- Drugo, moguće je da je to potreba Rusije zbog situacije u Ukrajini. Pošto se i tamo uveliko nagađa, pa čak i tvrdi, da postoji ne samo kupovina belog roblja nego i organa ljudi. U svetskoj štampi se čak i pominje da se smrtno ranjeni ukrajinski vojnici koriste za uzimanje organa. Činjenicu o trgovini organima otkrio je zvanični predstavnik Haškog tribunala Dik Marti pre 15 godina u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, i ti dokazi su bili pažljivo uklonjeni. Ovo što je iznela Zaharova je potpunije i deluje uverljivo. U vezi je i sa sadašnjim i sa prošlim trenutkom, jer je trenutno u toku suđenje rukovodiocima OVK. To njeno istupanje je osvetljavanje tog zločina koji je Zapad pokušavao tamo da pokrije. To je jedan vid podrške koji Rusija pruža Srbiji u ovom jednom teškom trenutku, što nije zanemarljivo, naprotiv.

- Treba otvoriti taj kompletan dosije i učiniti ga dostupnim široj, i našoj i međunarodnoj, javnosti. Ova priča je zataškana. Edi Rama u svojim nastupima tvrdi da nije bilo trgovine organima?!? Ta priča da je Ukrajina godinama, i pre sukoba s Rusijom, trgovala organima sada se širi u svetskoj javnosti, a sada se govori čak i da od svojih ranjenih vojnika uzima organe. Ne od ruskih vojnika, nego od svojih teško ranjenih vojnika, i trguje sa Zapadom - napominje Lazarević.

To su dezinformacije

S druge strane, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, tvrdi da je to još jedna najobičnija ruska propaganda koja ima za cilj da kompromituje odbranu Ukrajine i dovede u sumnju borbene mogućnosti i ljudski potencijal.

- Do sada su Rusi više puta slagali po pitanju trgovine organima u Ukrajini. To je globalna operacija dezinformisanja sa ciljem i sada lokalnog karaktera, gde se želi da se Srbija, odnosno srpski narod, uvuče u ceo taj ruski sukob. Rusima je očigledno jasno da se sve u Srbiji, polako ali sigurno, odvija u pravcu uzimanja ozbiljne političke, a bogami i geostrateške distance od same Rusije - kaže Obradović i dodaje da ruska diplomatija, služeći se poluistinama, pokušava da projektuje svoj uticaj u Srbiji.