19.08.2023.

06:43

Foto: Ata images

Vesti

Zbog Ćute i Sava gubimo milijarde: Zašto Srbi moraju da trpe terorizam lažnih ekologa?!

Kako navode austrijski mediji, kopanje kreće 2025. godine, a lokacija je samo srce turističke Austrije i prirodnih lepota. Drugi se bogate, a Srbija zbog "elite" i lažnih ekologa gubi milijarde.

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Kernten, koja je doslovno srce Alpa i bogata je prirodnim dobrima poput lekovitih trava. Takođe, reč je o predelu u kojem je turizam jako razvijen.

Informer

Nema čekanja

Na zahtev austrijskog "Klajne cajtunga", izvršni direktor "Evropskog litijuma" Ditrih Vanke je kao datum za početak rudarenja naveo "kraj 2025. godine", a proizvodnja litijuma za baterije trebalo bi da počne 2026. godine.

- Ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, kao što je pandemija ili sukobi u Evropi, počinjemo pripremne radove, nakon čega rudnik "kreće" kroz planinu u okviru istraživanja i rudarenja.
Takođe nema promene u količini koju "Evropski litijum" planira da iskopa. Ostaje na 8.800 tona litijuma za baterije godišnje
- kaže Vanke.

Informer

 

Postoje i precizni koraci za ovaj rudarski projekat: na početku je istraživanje sa odgovarajućim licencama za istraživanje, zatim počinju pripreme za rudarenje, za šta su potrebne rudarske dozvole.

- Naše znanje o prirodi ležišta mora se sukcesivno prenositi na dozvole za rudarstvo - objašnjava Vanke.

I dok se svet bogati, zapad naše zemlje ostaje neiskorišćen, a ova kobna greška utiče i na dobrobit cele Srbije i njenih građana.

Opstrukcija

Komentarišući ove navode, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je jasno da je svetski i evropski trend kopanje i eksploatacija litijuma, jer se radi o resursu sadašnjosti i budućnosti.

- Srbija u lozničkom kraju ima "belo zlato" u vidu litijum karbonata i borne kiseline. To su resursi koji su višestruko upotrebljivi. Svako ko misli o napretku Srbije, njenom ekonomskom razvoju i društvenom prosperitetu ne može da blokira napore da se naše "belo zlato" učini osnovom razvoja. U tom kontekstu, medijska politizacija projekta "Jadar", kompanije "Rio Tinto", opstrukcija je naših razvojnih šansi i blagostanja lokalne zajednice i Srbije u celini. Ta opstrukcija je jeftina politikantska promocija i lobiranje verovatno za interese nekih drugih igrača na rudarskom tržištu - zaključuje Stanković.