21.08.2023.

06:50

Foto: AP/Reuters

Vesti

Nova afera trese lažnu državu! Kurti prijatelj sa uhapšenim tajkunom: Aljbin i Muharemi dogovorili pljačku čak 300.000 evra?!

Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi, naime, bili su česti gosti u restoranu 'Hleb i srce', čiji je vlasnik upravo Ridvan Muharemi. Taj isti Muharemi, sa još dvoje službenika u takozvanom kosovskom ministarstvu industrije i trgovine, sumnjiči se da je bio posrednik u poslu između ministarstva i jedne kompanije u Poljskoj, koja uprkos isplati nije isporučila ulje za potrebe robnih rezervi.

Čest gost

Kako pišu prištinski mediji, Muharemi je uhapšen sa Irfanom Lipovicom i Hafizom Garom i određen mu je pritvor do 30 dana zbog sumnje na 'pružanje pomoći u izvršenju krivičnog dela i zloupotrebe službenog ovlašćenja'. Pritvor je određen i za dvojicu službenika.

Fotografija Muharemija sa Kurtijem objavljena je nakon što su opozicioni političari u Prištini, ali i pojedini analitičari ocenili da malverzacije u vezi sa nabavkom namirnica za robne rezerve nisu mogle da se dese bez znanja 'premijera'. Kurti i Muharemi fotografisani su u restoranu 'Hleb i srce', čiji je vlasnik uhapšeni tajkun, a prištinski mediji navode da je 'premijer' bio čest gost i da je u ovom restoranu ugostio jednom čak i Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine!

Informer

Aljbin Kurti, Besnik Besljimi i Rivdan Muharemi

Ova afera izbila je samo nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile fotografije Kurtija i njegovog 'ministra policije' Dželjalja Svečlje sa Besnikom Mujecijem (40), narko-dilerom koji je uhapšen u Tirani zbog šverca 11.400 doza 'ekstazija' vrednih više od 400.000 evra i manje količine kanabisa!

BERAT RUKIĆI
ČLAN DS

Ovo dovoljno govori o premijerovoj nervozi i dosta govori o umešanosti visokog nivoa vlasti u aferu sa državnim rezervama.

Komentarišući sve ove navode, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da je sazivanje vanredne sednice i izglasavanje nepoverenja 'vladi' jedino rešenje.

- Dokle god su toliki vladini funkcioneri i ljudi bliski vlasti i vladajućoj partiji umešani u razne afere, nezabeležene na Kosovu, optužbe se upućuju samo na jednu adresu. Njihov šef i vođa je upravo onaj koji ih je angažovao i dodelio im moć i odgovornost, premijer zemlje i predsednik 'Samoopredeljenja' Aljbin Kurti. Imajući u vidu da Kosovo ima posla sa neodgovornim i nesavesnim čovekom, koji je bolestan od vlasti, obavezna je hitna mobilizacija i sazivanje vanredne sednice za smenu 'vlade' putem nepoverenja. To je jedino rešenje da se spase zemlja - naglašava Haradinaj.

Postoje dokazi

Betim Đoši, član Demokratske partije Kosova, ocenjuje da postoje dokazi da je Aljbin Kurti glavni odgovorni za aferu u vezi sa državnim rezervama.

- Za dva dana date su samo tri izjave koje otkrivaju Aljbina Kurtija kao glavnog odgovornog za korupcionašku aferu sa državnim rezervama. Aljbin Kurti: Nema korupcije i zloupotrebe. Imam potpuno poverenje u ministarku Rozetu Hajdari i njen rad. Rozeta Hajdari: Nemam informaciju da je dotična osoba (Ridvan Muharemi) u bilo kakvom ugovoru ili spoljnom poslovanju za državne rezerve. Mahmut Haljimi, advokat Ridvana Muharemija: Ministarstvo ga je angažovalo. Ministarka Hajdari direktno. Molila je. Poznavala ga je kao poslovnog čoveka, koji ima dugu tradiciju i širok krug prijatelja - preneo je Đoši.