24.08.2023.

20:40

Foto: Shutterstock, youtube

Vesti

Zahtev Linte Dačiću: Srbija da od Hrvatske traži da se Lalić pusti na slobodu!

- Poštovani gospodine Dačić, tražim od Vas da Ministarstvo spoljnih poslova hitno zatraži od Hrvatske da se krajiškom Srbinu i poznatom estradnom umetniku Rajku Laliću (1960) ukine mera zadržavanja u istražnom zatvoru u Šibeniku i da se odmah pusti na slobodu - napisao je Linta i dodao:

- Opštinski sud u Šibeniku je doneo sramno rešenje kojim je Rajku Laliću određeno zadržavanje u istražnom zatvoru u vremenu od 21. avgusta do 4. septembra do konačne odluke suda sa sramnim obrazloženjem da je izvodio pesme koje su veličale Republiku Srpsku Krajinu i na taj način, tobože, povredio ugled Hrvatske!

Hrvatska policija uhapsila je Rajka Lalića na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci u nedjelju 20. avgusta prilikom njegovog povratka iz rodnog Knina u Beograd.

- Takođe, tražim od Vas da naš konzul koji radi u Ambasadi Srbije u Zagrebu hitno poseti Rajka Lalića u zatvoru u Šibeniku jer se radi o državljaninu Srbije i da vidi kakvi su uslovi, da li se žali na postupanje prema njemu i da mu pomogne u svakom pogledu - nastavio je Miodrag Linta u svom zahtevu, gde dalje kaže:

- Opštinski sud u Šibeniku je donio antievropsku i etnički motivisanu odluku čiji je cilj da se zastraše krajiški Srbi da odustanu od odlaska u svoj zavičaj i da se spreči svečano obiležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama. Aposlutno je neprihvatljivo da se krajiški Srbi optužuju, hapse i presuđuju zbog pevanja nacionalnih,  patriotskih i zavičajnih pesama. U pitanju je jedan od brojnih dokaza da Hrvatska brutalno i sistematski krši ljudska prava krajiških Srba a u ovom slučaju njihovo pravo na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta - završio je Linta.

Podsetimo, Rajko Lalić (63) uhapšen je u Republici Hrvatskoj, zbog, kako su naveli tamošnji mediji, navodne pogrede ugleda. On je uhapšen u Kninu, a pevač je grupe "Srpska tromeđa", kojoj je baza Strmica kod Knina. Rajko je, kažu, izvodio pesme iz 1995. godine u kojima se navodno Republika Hrvatska izvrće ruglu i omalovažava. Dalje su naveli da je nosio odevne predmete i znakove kojima je pokazivao pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini. Ovo je završilo na društvenim mrežama, čime je prekršan član pet zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.